Обрат с конфискацията на кола за алкохол. Поправка на поправката

ПП-ДБ със серия срещи за нова промяна на НК

Обрат с конфискацията на кола за алкохол. Поправка на поправката | StandartNews.com

Обрат с конфискацията на колата на шофьор, хванат с над 1,2 промила алкохол зад волана.

ВИЖ ОЩЕ: Ври и кипи! Адвокати срещу конфискацията на коли

Само 13 дни, след като строгите промени в Наказателния кодекс, влязоха в сила, стана ясно, че предстоят поправки на поправките. 236-има шофьори обаче вече се простиха с автомобилите си. След тях - и ВИП персоната княгиня Калина.

Текстът за отнемането на коли, чиито водачи са хванати зад волана им след употреба на наркотици или с над 1,2 промила алкохол в кръвта, ще бъде редактиран веднага след парламентарната ваканция. Това се разбраха на среща с МВР-шефа Калин Стоянов депутати от управляващите партии.

Разговорът в МВР бил по тяхна инициатива. Крак повлече още сутринта Явор Божанков, бивш таран на БСП, сега депутат от “Продължаваме промяната - Демократична България”. Той съобщи в тв ефира, че конфискацията няма да продължи в същия дух.

Народните представители дължат извинение за недомислените промени, каза Божанков пред Нова тв и настоя да се отложи действието им.

Божанков, Стою Стоев, шеф на правната комисия в НС и Настимир Ананиев, зам.-шеф на транспортната, отидоха при министър Стоянов. След това обявиха, че предстоят срещи с министрите на здравеопазването и на правосъдието, в прокуратурата и във ВМА, където е основната лаборатория за тестовете на шофьорите.

Текстът за конфискацията бе вкаран по предложение на БСП и “Възраждане”. Ако превозното средство не е собственост на водача, то се оценява и виновникът плаща равностойността му, гласят още промените.

Днес ПП-ДБ признаха, че са сгрешили, като не са се противопоставили. И обещаха до края на седмицата да изготвят нови промени, които да са в Народното събрание за старта на есенната сесия на 1 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай