НЗОК поиска допълнителни 117 млн. лв.

НЗОК поиска допълнителни 117 млн. лв. | StandartNews.com

София. Националната здравноосигурителна каса поиска допълнителни 117 млн. лв. финансиране до края на годината. Това оповести зам.-финансовият министър и председател на надзора на НЗОК Кирил Ананиев в рамките на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество.

Разчетите, представени му от НЗОК, сочат, че това е минималната необходима сума, извън вече отпуснатите допълнително 225 млн. лв. Още преди актуализацията, която гласува 42-рото Народно събрание, НЗОК настояваше за 330 млн.лв, за да гарантира болничната помощ и лекарствата до края на годината.

Следващия понеделник надзорът на Здравната каса ще направи пълен анализ на разходите в системата в последните години след покачването с над 60%. Чак тогава ще стане ясно дали ще се заложат допълнителни пари за здраве и в каква ще бъде сумата.

Служебното ведомство отново припомни, че има сериозно изоставане на приходите спрямо разходите с близо милиард лева. Ситуацията се влошава допълнително от орязването на парите за министерствата, за да се отпуснат допълнителните средства за здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай