НЗОК даде болници на прокурор

НЗОК даде болници на прокурор | StandartNews.com

Здравната каса е дала болници на прокурор, тъй като при проверки са открити копия на лични карти на пациенти, както и празни бланки с подписи на пациенти.

Това съобщи Страшимир Генев, директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" от Националната здравноосигурителна каса. По думите му, при проверките са открити и дублирани хоспитализации. Страшимир Генев обясни, че електронната система на НЗОК е отчитала хоспитализацията на едно и също лице в един и същ момент в две различни болници.

От здравната каса призоваха болните да подават сигнали, ако лечебните заведения искат от тях да плащат за лечението си.
Председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев допълни, че в първичната медицинска и дентална помощ за 2015 година са установени над 19 хиляди нарушения. По думите му най-честите нарушения от страна на изпълнителите са свързани с изследвания и услуги, които не са извършени.

Според Ананиев касата е преизпълнила бюджета си за 2015 г. с над 50 милиона лева. С въвеждането на четци на лични карти за хоспитализация и дехоспитализация през миналата година са били спестени 10 млн. лв., обясни Тома Томов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай