Няма как да се оспори целият вот

Няма как да се оспори целият вот | StandartNews.com

- Г-н Гочев, може ли ГЕРБ да сезира Конституционния съд, за да иска касиране на изборите?

- Има три проблема. Първият проблем е кой го иска. Партия ГЕРБ не може да сезира Конституционния съд, защото, съгласно конституцията, тези лица и институции, които могат да го сезират, са изчерпателно изброени. Това може да го направи президентът, върховните съдилища, Министерски съвет, главният прокурор и народни представители. След като се конституира Народното събрание, партиите си имат парламентарна група, тогава 48 от тях може да сезират КС.

- Какво може да направи КС?

- КС може да се произнася по законността на избора на народен представител, но не и на Народното събрание като цяло. Може да се произнесе и за законността на избора за президент. КС може да каже, че даден народен представител, примерно Иван Петров, е избран при нарушение на изискванията на конституцията и Изборния кодекс.

- Какви могат да бъдат тези нарушения?

- Могат да бъдат нарушения на Изборния кодекс. КС може да го направи само тогава, когато установи, че това нарушение на Изборния кодекс е в причинна връзка с избора на конкретния народен представител.

Не е невъзможно да се иска касиране на избора не само на един народен представител, а на повече.

Всичко това обаче трябва да бъде свързано с индивидуално посочване на конкретно лице. В случая, който сега се коментира, това е нарушението, което стана в съботния ден - почнаха големи изявления, забравяйки, че и те нямат право да говорят публично по въпроси, които са свързани с предстоящите избори.

- В чии ръце е изходът от кризата?

- Изходът от кризата е в ръцете на политиците. Да направят споразумение както през 1990 г., когато конфронтацията беше още по-голяма отколкото сега. Тогава нямаше какво да си купим в магазините. В три часа през нощта съм се редил на опашка за мляко. Спомняте си, че на улицата имаше стотици хиляди хора. Тази конфронтация се преодоля чрез добрата политическа воля. През 1990 г. Великото народно събрание постигна политическо споразумение за образуване на правителството на Димитър Попов, което не беше на определена партия. Политическите сили в парламента се съгласиха да подкрепят едно такова правителство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай