Няма полско месо със салмонела в търговската мрежа

Нова порция внос от Полша със заразено пилешко бе хваната вчера

Няма полско месо със салмонела в търговската мрежа | StandartNews.com

Поредни пратки с птиче месо, заразено със салмонела, идващи от Полша за България, установи Българската агенция по безопасност на храните. Общото количество на негодното месо е 50 тона. И към момента то е поставено под забрана.

Това не е първият случай със заразено пилешко месо, внос от Полша. Такова имаше и в края на миналата година, когато количеството беше около десет пъти повече, а именно 500 тона. То беше спряно навреме.

Добрата новина и този път е, че и това заразено месо не е попаднало в търговската мрежа. Спряно е малко по-рано от експертите от БАБХ със съмнения за зараза със салмонела, по-късно и пробите го потвърждават.

Райна Иванова от дирекция "Контрол на храните" на БАБХ разказа пред БНТ, че във връзка с проблемите с наличие на салмонела в птиче месо миналата година, със заповед на изпълнителния директор е разпоредено всяка една пратка да бъде проверявана, да бъдат проверявани документите на пристигналата пратка, да се извърши физическа проверка на пристигналото месо и да бъдат взети проби от абсолютно всяка партида, която се намира в едно превозно средство.

"Когато месото пристигне и се направят проверките, вземат се пробите, месото се възбранява от търговия и остава на съхранение или в склад, или в обект за производство до получаване на резултатите от лабораторните изпитвания. Тези три пратки с месото, при които сме установили наличие на салмонела, са 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладени пилешки бутчета. Цялото количество е възбранено, не е пуснато на пазара, така че потребителите трябва да са спокойни", каза Иванова.

На въпроса защо се доставя птиче месо от Полша, след като там очевидно има проблем със салмонелата, тя обясни, че нямат право да спрат търговията с другите държави членки на ЕС, но имат право да го възбраняват, след като веднъж са установили проблеми, и да правят лабораторни изследвания. Райна Иванова каза още, че щамовете, които са опасни за човешкото здраве и които влияят на безопасността на храната, са два - салмонела ентеритидис и салмонела тифимуриум. Хванатото заразено месо у нас не е един от тези щамове а трети безвреден за хората вид.

Съветите на експертите от БАБХ са при закупуване на месо внос със съмнение за зараза, то да премине през топлинна обработка, защото салмонелата не е устойчива на високи температури и над 68 градуса заразата утихва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай