Няма опашки по границата с Турция. Има супер паркинг

Новото съоръжение реши кардинално проблемите на превозвачите на “Капитан Андреево“

Няма опашки по границата с Турция. Има супер паркинг | StandartNews.com
  • Новото съоръжение реши кардинално проблемите на превозвачите на “Капитан Андреево“

Безкрайна колона от тирове, мръсотии, разнасяни по магистрала “Марица“, катастрофирали автомобили, блъснали се в камиони, изнервени до крайност шофьори, протести на местни хора, уплашени дали нова зараза няма да плъзне по домовете им. Това бяха кадрите, с които медиите показваха всекидневно напрегнатата ситуация по границата ни с Турция в разгара на пандемията.

Днес на същото място няма опашка, тировете са паркирани на 300 метра от границата, дезинфекцирани, а шофьорите спокойно отдъхват в новооткрития тир - паркинг. Когато наближи реда им за минаване през границата, специално раздаден на всеки пейджър, сигнализира. Модерното съоръжение е разположено на площ от 105 декара край автомагистралата и може да побере 600 тира.

Построено е по всички стандарти на ЕС. Шофьорите от Турция, обиколили автомагистралите по Стария континент признават, че това е най-модерният паркинг на Европа, който осигурява както сигурност, така и комфорт.

В зоната на паркинга е изградена специална секция за камионите с опасен товар и за хладилните камиони. Освен с внушителен капацитет, новият паркинг, който изцяло е с бетоново покритие, разполага с модерно оборудване за обслужване на клиентите си. Изградени са три просторни бани с тоалетни. Напълно безплатно шофьорите могат да ползват интернет, да се подкрепят с кафе и чай. Камионите се дезинфекцират както на входа, така и на изхода. Осигурени са денонощна охрана и видеонаблюдение. Разкрити в момента са 90 работни места, като наетите са предимно от Свиленград и близките села.

Има малко заведение, но предстои изграждането на ново, много по-голямо, на 2000 квадрата с тераса за 250 посетители, както и супермаркет, предлагащ богат асортимент от стоки. Очаква се персоналът ще нарасне до 150 души.

„Приятно съм изненадан от условията. Преди време тук бях свидетел на доста инциденти, които станаха по време на опашките. Свидетел съм на всичко това. Много хора починаха. Сега можем да отдъхваме спокойно и да се наспиваме. Снощи пристигнах тук, възхитен съм от условията“, сподели Демир Юсуфов и добавя: „Обиколил съм Европа и Близкия Изток, това е един от най-добре устроените паркинги“.

„Идеята на паркинга е да се избегне проблемът, който е от доста време, да се стопят опашките по границата. Тези хора да могат да изчакат в човешки условия, за да минат към Турция, да няма предпоставки за катастрофи, да се изхвърлят отпадъци по магистралата и да се замърсява околната среда”, казва управителят на паркинга Васил Димитров.

Входната такса е 24 лева с ДДС за камиони на превозваческите фирми, с които има предварително сключен договор, и 48 лева – без договор за ползване, като престоят не е ограничен. Срещу тази сума чакащият шофьор може за ползва санитарен възел с баня, безплатно кафе и интернет.

Освен за тирове, модерното крайпътно съоръжение е достъпно и за други видове моторни-превозни средства.

„Тази цена е добра за превозвачите по простата причина, че ако стоим 20 часа на опашката, ще изгорим повече гориво и другото, което е – шофьорът има работно време, което ще си го спазва, а иначе ще му отиде на опашката. Един ден на шофьора заплата плюс осигуровки ни струва минимум 70 евро.”, казва Илиян Филипов, собственик на една от най-големите транспортни фирми у нас - ПИМК.

„От много години превозвачите сме искали да съществува такъв паркинг, защото проблемите на тази граница са хронични, от много дълги години. Не може камионите да висят по 48 часа на самата магистрала, имаше много птп-та, които се случиха, дори със загинали шофьори”, казва още Филипов.

„Подобен паркинг има и от турската страна, като условията за ползване са същите. Най-после се отървахме от мизерията и от дългото чакане на опашката”, разказва Шевкет, собственик на тир от Анталия.

Превозвачите твърдят, че такива паркинги трябва да се изградят на всички изходни гранични пунктове, на които шофьорите да могат да си почиват.

„Това за първи път се случва в България – да има направен такъв голям паркинг, това е бъдещето”, добавя собственик на голяма транспортна фирма – Петко Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай