Петък,

Няма мърдане при глобите с фишове

От: Редактор -
A
A
A

Промените в Закона за движение по пътищата, които включват връчването на фишове при нарушения да се случва веднага след засичането им или онлайн, са първата стъпка към постигането на по-добра пътна безопасност. В това бяха категорични Диана Русинова - председателят на Европейския център за транспортни политики и Владимир Тодоров - председателят на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Експертите коментираха темата в ефира на NOVA. 

Законопроектът, който беше публикуван за обществено обсъждане този петък (22.05), предвижда отпадането на синия талон с контролни точки и той ще бъде изцяло дигитализиран. Актовете пък ще се заменят с електронен фиш, а процедурата по връчването му се съкращава и тя ще бъде извърпшвана веднага.

Новият фиш ще бъде със силата на наказателно постановление и ще може да се обжалва, както досега. Шофьорите обаче ще могат да платят своята глоба веднага след установяването на нарушението, като се добавя опцията за плащане онлайн и/или по банков път. Ще има и намаление на сумата на глобата с 30%, ако се плати в 14-дневен срок.

Предвижда се и фиксирането на санкциите в определен размер."Голяма част от глобите са от 300 до 1000 лв. Началникът на КАТ решаваше колко точно. Сега вече ще има конкретика, за да не може да има "обади се на приятел", обясни Владимир Тодоров. 

При неплатени глоби, се блокират административните услуги към "Пътна полиция" за нарушителя. Според Тодоров в законопроекта трябва да се включи подобно блокиране и в държавната и общинската администрация, за да се постигне още по-голяма събираемост. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички