Няма край! Какво време носи у нас циклон от Украйна

Температурите падат, задават се снегове

Няма край! Какво време носи у нас циклон от Украйна | StandartNews.com

Ново застудяване ни очаква в петък и почивните дни.

Температурите в страната ще продължават да се понижават и очакваните минимални стойности ще са от минус 3 °С до минус 1°С, като традиционно по-ниски ще се задържат в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и района на Добруджа  – до минус 6°С, прогнозират от meteo Balkans.

До обяд в петък времето в страната ще се задържи предимно облачно с чести валежи от сняг главно в Източна България и Предбалкана. Следобед временни разкъсвания и намаления на облачността очакваме главно над югозападните райони от страната и в Централна България.

Преобладаващите максимални температури в страната ще са между 3° до 7°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна и Северозападна България  – до 7-8 °С. През деня ще духа до умерен, а в Източна България временно силен вятър от север-североизток. 

В планините ще бъде предимно облачно с превалявания от сняг. Ще духа умерен северен вятър, а по най-високите върхове на Рила и Пирин той ще е силен. По планинските проходи ще има и условия виелици. Максимална температура на височина 1200 метра около 1°, на 2000 метра - около минус 7°.

Над Черноморието времето ще се задържи с променлива облачност и със слаби валежи от дъжд. Подобрение очакваме в следобедните часове, когато облачността ще се разкъса, но над южното Черноморие ще остане променлива. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максимални температури ще са между 5°-6°. 

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат отново завишени в затворените котловини и част от Дунавската равнина. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-90µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

На Балканския полуостров ще се задържи без съществена промяна - над източната му половина ще преобладава променлива облачност, с чести валежи от дъжд; над северозападната времето ще се подобрява и ще е предимно слънчево.

Причината за лошото време е разширяващ се антициклон с център над Беларус и Украйна, който през следващите часове ще се настани над Полша. България и съседните ѝ страни ще попадат в зона с голям баричен градиент и източният вятър ще се усили. Към нашата страна ще продължи да се пренася по-студен въздух от североизток и температурите ще се понижават. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай