Няма да се вдигат местните данъци в София през 2019

16 нови детски градини в столицата догодина

Няма да се вдигат местните данъци в София през 2019 | StandartNews.com

И през 2019 година не залагаме увеличение на местните данъци и основни такси, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година.

"184 млн. лева повече са собствените ни приходи", посочи тя. "Предложението ни е да се приемат минимални прагове за автомобилите и имотите в курортните селища", уточни още тя по повод последните промени в закона. Най-много пари в бюджета на столицата са заделени за градския транспорт - 447,9 млн. лева, а 306 млн. от тях са за строителството на първия и втория участък от третата метролиния.

90% от автобусите догодина ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт, ще се купят и 13 нови трамвайни мотриси, съобщи столичният кмет. Очаква се метрото ще достигне 48 км до края на 2019 г.

Предвижда се да бъдат построени 16 нови детски градини, което е рекорд досега. "Ще завършим първата цялостна реконструкция на 13 училища и 13 детски градини", оповести Фандъкова. "Общо 71,2 млн. лева са средствата за образованието, което е рекордна сума", акцентира тя.

За чистотата на града са заделени 167 млн. лева. Догодина ще приключи и първият етап от реконструкцията на Западен парк. "Ще изградим първия публичен аквапарк и ще завършим разширението на парка "Възраждане", обясни Йорданка Фандъкова. "За поредна година фокусът ни е върху кварталите. Продължаваме ремонта на квартални улици и изграждането на нови", каза още кметът. Бюджетът на столицата ще бъде обсъден и приет на 31 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай