Новото лице на интернет

Адреси като sex.guru вече са възможни за регистрация

Новото лице на интернет | StandartNews.com

Интернет има безкрайно много лица. Всяко едно от тях е уникално и търси своето място под виртуалното слънце. Колкото и да е многолика обаче тази палитра от интереси, в крайна сметка всички са принудени да си приличат по едно и също нещо - трябва да използват интернет домейн.

 

Както знаете, традиционните интернет домейни (.com, .net, .org и т.н.), както и националните (.bg за България) са конкретен брой и не блестят с особена атрактивност. През 2014 г. обаче всичко това ще се промени, тъй като интернет ще покаже новото си лице. Този процес вече започна, след като в началото на миналата седмица бяха пуснати за свободна регистрация първите седем нови домейна - .bike, .clothing, .guru, .plumbing, .singles, .holdings и .ventures. Този процес ще продължи, като през известен период ще бъде пускана група от нови домейни. "Предимството на новите домейни е, че предоставят огромно разнообразие от нови свободни интернет имена, позволявайки на клиентите да проявят креативност и да изберат наистина оригинални наименования за своите проекти", коментира Любомир Русанов, управител на компанията за хостинг услуги СуперХостинг.БГ. Така реално интернет ще се напълни със сайтове, който ще носят интересни имена като hot.singles, sex.guru, my.guru и прочее.

 

Групите от нови домейни се пускат по едно и също време в целия свят. С други думи, това означава, че българските потребители имат равни шансове с потребителите по целия свят да регистрират желаната от тях комбинация. Дали обаче глобалният интерес към регистрацията на нови домейни няма да предизвика срив в системите на регистраторите? "Очакваме да има интерес, но не и такъв, който да предизвиква голямо натоварване в нашите системи. Не изключваме обаче проблеми в регистрите на самите домейни, при които реално ще се концентрират всички заявки", коментира Русанов. Появата на нови домейни ще разтърси не само потребителите и предприемачите, но и едно конкретно съсловие търговци - прекупвачите на домейни. Това са хора, които регистрират конкретен атрактивен домейн, след което го листват за продажба на по-висока цена в специализирани онлайн борси.

 

Наличието на цяло море нови домейни ще вдъхне свеж живот на този пазар. За съжаление обаче по-атрактивните комбинации, като real.estate например вече са предварително запазени, което ще остави с пръст в уста обикновените потребители. Така или иначе въображението е на страната на предприемчивите, които тепърва ще имат възможността да регистрират атрактивни интернет адреси. Цената за регистрация на новите домейни започва от 49,75 лв. на година.

 

Компаниите с реален бранд са с предимство

 

Потребителите, които регистрират интернет адрес с новите домейни, ще бъдат предупреждавани, ако избраната от тях комбинация съответства на някоя съществуваща търговска марка по света. Така потребителите ще могат сами да преценят дали реално да регистрират комбинацията. "По този начин, собственикът на марката няма нужда да регистрира стотици нови домейни, а от друга страна, ако някой рискува да закупи домейн, защитен с регистрирана търговска марка, ще бъде уведомен, че може да го загуби", обяснява Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ. Това ще става обаче само ако собственикът на дадена търговска марка се е погрижил тя да бъде регистрирана на сайта trademark-clearinghouse.com, зад който стои американската организация ICAAN. Организацията администрира имената на интернет сайтовете и именно от нея идват одобренията на новите домейни.

 

Предстоящо пускане
на нови домейни

 

От 12 февруари ще са активни:
.equipment, .gallery, .graphics, lighting, photography, camera, estate

 

От 14 февруари:
.sexy, .tattoo

 

От 19 февруари:
.directory, .today, .technology, .contractors, .construction, .kitchen, .land

 

От 26 февруари:
.tips, .enterprises, .diamonds, .voyage

 

От 3 март:
.shoes, .careers, .photos, .recipes

 

От 12 март:
.limo, .domains, .cab, .company, .computer, .systems, .academy, .management, .center

От 17 март:
.menu

 

От 19 март:
.uno

 

От 26 март:
.builders, .email, .solutions, .support, .raining

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай