Вторник,

Нова версия за трагедията с Терзиев

От: Мартина Суботинова -
Нова версия за трагедията с Терзиев
A
A
A

 „Не можем да кажем какво е станало във въздуха. Това е много силен удар за неговото семейство, за колегите му и за ВВС.“ Това заяви относно трагичния инцидент с майор Валентин Терзиев край Шабла военният пилот подп. Николай Калев.

Според него има известно информационно затъмнение. "Аз си задавам много въпроси. Нека Комисията си свърши работата, защото има много деликатни неща. Има работи, които не може да излизат на показ, защото са конфиденциални", добави той.

"Тези факти, които излизат на повърхността, дават противоречиви насоки за смъртта на майор Терзиев. Работата е там, че може мишената Ц5-100, когато се е отворила, парашутния й купол се е разкъсал и тя почва да попада с 10-15 метра в секунда и увеличава с до 35 пъти скоростта си", обясни той.

"Би трябвало ръководителят на стрелбата да оцени обстановката и да спре понататъшното изпълнение на задачата. Трябва да има и някаква минимална височина, на която летецът може да слезе. При такъв сложен поглед, над море, през нощта и без Луна, не може да се рискува", категоричен бе експертът.

"Ръководителят на стрелбата, който носи отговорност за този случай, трябва да даде обяснения, Безпокои ме, че началникът на отбраната ген. Евтимов спомена, че вероятно самолетът се е взривил във въздуха. Това насочва хипотезите в друга посока - някой трябва да го е ударил със зенитна ракета или ракета въздух-въздух самолета", заяви Калев

Според него летецът е изпаднал в тежко положение и дълбока спирала.

"Нарушил е мерките за безопасност и в желанието си да спаси самолета и се е борил до последно. Самолетът има идеален автопилот, прекрасен катапулт. Може би е искал да докаже, че българските летци са на висота. Не може един летец за 5 месеца да има 12 часа. Преди се летеше по 30-32 часа на месец", припомни си той.

"Задавам въпроса как е било поставено аварийното спасяване на екипажите. Трябвало е да има екипи максимално близо до учението, а това не е било така. Най-близкият хеликоптер е бил на 35 минути полет.", подчерта той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички