Ново решение за заплатите. Засяга големите фирми

За кои фирми става задължително превеждането на заплатите по банков път

Ново решение за заплатите. Засяга големите фирми | StandartNews.com

Депутатите решиха фирмите с над 100 служителни задължително трябва да превеждат заплатите по банков път, това се прие на второто четене на закона за държавния бюджет.

Мярката беше предложена от финансовия министър Асен Василев, като за ресторантьорите тя ще се въвежда без значение от броя на персонала. По предложение на ГЕРБ от новото изискване се изключват само лицата, с които е сключен трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Целта на мярката е да се намали неформалната заетост и неплащането на данъци и осигуровки. Работодателските организации обаче са скептични, че това ще изсветли икономиката и ще преустанови проблема "заплати в плик".След като темата стана актуална в последните няколко седмици стана ясно, че банките ще премахнат някои такси за използване на дебитни карти от хора на минимална заплата. Банковата общност сподели необходимостта от облекчени условия при обслужване на работниците на минимална заплата, съобщиха от Асоциацията на банките в България (АББ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай