Новите мерки или баланс на ръба на бръснача

Собственици на затворени заведения и магазини в молове искат да знаят ще получат ли обезщетение

Новите мерки или баланс  на ръба на бръснача | StandartNews.com

*Собственици на затворени заведения и магазини в молове искат да знаят ще получат ли обезщетение

*Смъртонстта и заразените се покачват рязко, но българите не са готови за пълен локдаун, каза министър Ангелов

Онлайн обучение за учениците от 5 до 12 клас, задължително носене на маски на открито при струпване на много хора, вечерен час за заведенията, в това число и тези в хотелите и игралните зали - те ще работят до 22 ч., вместо до 23. Забранява се живата музика и диджеите в ресторантите, сватбите, и други масови тържества с повече от 10 човека. 

Това са новите мерки на частичен локдаун, които ще бъдат наложени в градовете с най-висок ръст на заразените с коронавирус. Решението за тях се взима не на национално ниво, а от Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ по места. По-строгите мерки се въвеждат в София, Варна, Бургас, Враца, Шумен, Благоевград, Плевен, Ямбол, Сливен, Хасково, Пловдив. Те ще важат от петък /12 март/ или понеделник /15 март/ до 26 март.

В градовете с най-висок ръст на новозаразените като Плевен, който е номер 1 в страната с близо 600 на 100 000 души, както и в Благоевград, локдаунът ще е още по-строг - затварят се също моловете, фитнесите, кината, театрите, галериите. Това е следващата стъпка, която се обмисля и в останалите градове, ако случаите продължават да нарастват.

В Пловдив например, големите търговски центрове няма да се затварят, но пред входовете им ще има полицейски постове, които да следят за струпвания и спазване на мерките. В Града по тепетата се забраняват посещенията на непълнолетни в заведенията и моловете, те ще могат да влизат само с придружител. Същото важи и за Бургас.

В София се преустановява присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Забранява се провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, а на бизнеса се препоръчва да насърчава работата от къщи. 

Новите мерки, както обикновено, предизвикаха полюсни реакции 

"Родители за безопасно образование" поискаха цялостно затваряне на училищата, а в педагогическите социални мрежи се появиха саркастични въпроси: "Как вирусът ще разбере кой е в четвърти и кой е в пети клас, за да не го хване?" 

"Защо се спира плановият прием в болниците, а ресторантите остават отворени", питат други. 

"Не виждаме логика в намаляването на работното време и отказваме да приемем подобна неоснователна санкция", скочиха пък ресторантьорите. "Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози - ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции", написаха в отворено писмо от двете организации на заведенията.

Напрежението ескалира в Плевен където се затварят трите мола

Собственици на заведения и магазини в града излязоха на протест, а под прозорците на РЗИ полетяха торти и пасти. Протестиращите поискаха обяснение как ще бъдат обезщетени за тези над 2 седмици, през които ще останат затворени.

„Когато РЗИ затваря бизнеса, нямаме право на компенсации от държавата”, припомни Огнян Георгиев. От РЗИ се аргументираха, че са взели решението за моловете, защото учениците като минат онлайн, това е мястото, където отиват.

А директорът на РЗИ-Плевен д-р Стоян Минчев обеща заповедта да бъде изпратена до министерството на икономиката с мнение потърпевшите да бъдат включени в социалните програми.

В Благоевград също са гневни - там излязоха собственици на фитнес зала и на търговски обект тип "мол" и също поискаха ясна, точна и конкретна информация кой ще ги компенсира за загубите, които търпят. Областният управител Бисер Михайлов и състезателят по културизъм Георги Георгиев се разбраха 5 дни да се наблюдават резултатите за заболелите и ако има резултат от мерките, фитнес залите на територията на областта да бъдат отворени отново.

"Важно е бизнесът да работи, важно е психическото и физическото здраве на хората. От друга страна трябва да намерим баланса, да не претоварим здравната система и да бъдем съпричастни с лекарите.  Ще следим резултатите и ще взимаме решения дали да облекчаваме мерките", каза Бисер Михайлов. Георгиев пък заяви, че са готови да тренират и с маски, но да могат да бъдат в зала. По-рано от Българската асоциация за здраве и фитнес изпратиха декларация, в която заявяват, че спазват всички санитарно-хигиенни условия, клиентите им са малко и не са съгласни, че вирусът циркулира повече в залите за спорт. Както и че щабовете, РЗИ и "гравитиращите около тях вирусолози" нямат адекватна представа за реалното състояние в спортните центрове.

Вчера на редовния брифинг на Националния оперативен щаб бяха изложени аргументи защо трябва да се затягат мерките и защо това се прави на локално, а не на национално ниво

"Ситуацията у нас в определени области започва да става много сериозна. Всичко случващо се беше очаквано предвид новия британски щам", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Започнахме годината с положителни проби под 4%, сега вече са над 20 на сто от направените тестове. Имаме училище в страната с 13 болни преподаватели и старчески дом със 17 болни, отказали имунизация преди месец", каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

"Нарастването на заболеваемостта е с 38%, сега сме на нивото от 5 ноември 2020 г. /б. ред. локдаун със затвяране на ресторанти и молове бе въведен на 23 ноември/. 

Имаме много стръмно покачване на смъртността 

- тя нараства с 53 на сто на седмична база. Рязко се увеличават хората, които трябва да бъдат приети в болници и в интензивни отделения. Трябва да се вземат мерки, защото капацитетът на болниците ще се изчерпи. А ако това се случи - много хора няма да получат адекватна грижа", посочи и шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

В същото време имало селища, където не са виждали болен. Затова бил избран регионалният подход. "Дете ми каза вчера колко му липсва забавачката, на по-големите им липсва училището. Моловете са важни, защото българите се оказаха много социални. Трябва да намерим баланса за бизнеса, за психическото и за физическото здраве на хората", изтъкна Ангелов. 

Той посочи още, че българското общество не е готово за пълен локдаун, дори да има медицински аргументи за това. "Ако го направим - няма да ни разберат. Ние сме пример за държава, в която хората нямат доверие в институциите. Ако хората не вярват, как да въведем по-строги мерки, като няма да ги спазват? Нужно е да се гарантира, че предписаното ще се изпълнява. Трябва медицински разум", добави той.

И разказа как са му изпратили клипче за празнуването на 8 март във варненско заведение, където

имало 90 човека, никакви мерки не се спазвали, а хората танцували мърху масите

"Как да им обясним, че е опасно? В България живеят 6,5-7 млн. души, нямаме толкова полицаи, та да има до всеки", каза още той. Но добави, че е приятно изненадан от спазването на мерките в заведенията. "Ако 1 на 100 не ги спазва - от това не могат да се правят кардинални заключения", каза още той. Министър Ангелов обаче увери, че не се страхува да поиска налагането на радикални мерки, ако се наложи. "Ние сме във война. Следим какво прави противника и решаваме на момента", каза той. 

В отговор на въпрос 

Ангелов обяви за лъжа твърденията, че премиерът не му позволява да затегне мерките на национално ниво.

Относно липсата на ваксината "Пфайзер", от която през седмицата имаше доставка, проф. Ангелов заяви, че дозите се пазят за членовете на секционните избирателни комисии. Но вече било потвърдено, че и там има измами - хора се записвали само да се ваксинират, а после се отписвали. А планираното имунизиране до 5 март на всички участници в СИК се е провалило по различни причини.

Министърът отрече тиражирането на информацията, че ваксината "Астра Зенека" не е подходяща за хора над 65 г. "Води се търговска война между компаниите", каза професорът.

И посочи, че той се е ваксинирал с "Пфайзер", защото тогава е имало от нея, а семейството му ще се имунизира с "Астра Зенека". Кога ще има възможност за избор на ваксина от записалите се за имунизация - не е ясно. "И аз искам да имаме от всички ваксини по 500 000, ама не идват. Каквото получим, това изпращаме", каза Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай