Нови правила за влизане в страната от 1 май

От 1 май във връзка с туристическия сезон ще разрешим влизането в страната да става по 3 начина

Нови правила за влизане в страната от 1 май | StandartNews.com

„От 1 май във връзка с туристическия сезон ще разрешим влизането в страната да става по 3 начина.“

Това каза на брифинг министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Първо - с ваксинационен сертифакт, със завършен ваксинационен курс; второ - с отрицателен PCR или антигенен тест – видовете антигенни тестове ще бъдат качени на страницата на министерството; трето с документ за преболедуване на заболяването не повече от 6 месеца от датата на влизане в страната“, коментира проф. Ангелов. По думите му, за да важи ваксинационният сертификат, трябва да са минали 14 дни от поставянето на 2 доза.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че се опитват да направят така, че мерките да са адекватни с тези, приемани в другите страни. „В случая със съседните – Гърция, Турция, както и да бъдат почти същите, които ЕК в края на май или юни ще въведе като документи за целия ЕС и то със задължителен регламент“, обясни той. Доц, Кунчев уточни, че преболедуването се доказва не с документ от болница, а с резултат от бърз тест. „Периодът, който може да се ползва е 14 дни след такъв тест и е до 6 месеца“, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай