Понеделник,

Нови правила за посещение на Рилските езера

От: Редакция -
2043
Нови правила за посещение на Рилските езера
A
A
A

Заради силния интерес от туристи през последните години и човешката дейност в планината, от Националния парк Рила предупреждават, че природната забележителност е пред заплаха. Нови правила за посещение на Рилските езера посрещат туристите, предупреждават от парка.

Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова и още от това лято въвеждат нови правила.

И днес, още преди активния сезон, има туристи край езерата.

„Казаха ни, че тук е много красиво и ни препоръчаха да разгледаме седемте езера, също така ние обожаваме природата. Решихме да дойдем и защото тук е национален парк и е известна локация за чужденците“, заяви Ания от Финландия пред БТВ.

Новите мерки включват по-висок контрол над туристите, да се използват само регламентираните еко пътеки, както и да не се влиза в езерата, поясняват от националния парк Рила.

„Проблемът с езерата е до голяма степен ерозията, която предизвикват нерегламентираните туристически пътеки и точно затова призивът към туристите ни е да вървят по тези пътеки, които в момента се оформят по начин за спиране до голяма степен ерозията и да помогнем на езерата“, отбеляза София Илкова, началник отдел "биоразнообразие, планове, програми и проекти“.

От националния парк Рила планират по-често прочистване на езерата от растителност, а посетителите на парка могат да подпомагат работата на служителите „Паркова охрана“, като подават сигнали за нерегламентирани дейности.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички