Нови аномалии с времето! Кога идва затоплянето

Живакът пада под нулата тази нощ, 26° в края на седмицата

Нови аномалии с времето! Кога идва затоплянето | StandartNews.com

В първите дни от новата седмица минималните температури ще останат сравнително ниски за това време от годината, но после се очаква затопляне.

Максималните стойности тръгват нагоре. Нови валежи от дъжд са възможни в понеделник, четвъртък и към края на седмицата. Времето като цяло ще се стабилизира и очакваме повече слънчеви часове, пишат от Meteo Balkans в седмичната си прогноза, след като днес публикуваха снимки от много райони на България, в които валя сняг.

Времето в понеделник

В нощта срещу понеделник минималните температури ще се понижат и ще са между минус 1°С до 5°С, като традиционно по-ниски ще се задържат в планинските райони и котловините от Западна и Северозападна България – до минус 2°С. Най-високи очакваме да са минималните стойности в района на Сандански и по Черноморието – до 4-5°С.

Първият ден от новата седмица в по-голямата част от страната ще започне със слънчево време. След обяд облачността от югозапад отново ще се увеличи, но валежи не се очакват. Вятърът през деня ще отслабне, а в Дунавската равнина преди обяд все още ще е умерен. 

Максималните температури ще се понижат и ще са между 10° и 15°С. Най-високи ще са те в Югозападна България – до 15°С, а най-ниски ще се задържат по Черноморието – до 10-11°С. 

Стабилизиране към вторник-сряда

През нощта срещу вторник от югозапад ще започне увеличение на облачността и на отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд, а над останалата част от страната ще преобладава променлива облачност.

След обяд валежите навсякъде ще спрат, а облачността ще се разкъса и до вечерта ще намалее. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад. Минималните температури в страната ще са между 1° и 8°, а максималните - между 14° и 18°.

До вечерта и през нощта срещу сряда облачността в страната ще се разкъсва и ще намалява. Времето ще е предимно слънчево и почти тихо. Дневните температури ще се повишат и ще са между - 16° и 22°.

Ново разваляне на времето в четвъртък

Причината за лошото време и новите валежи е приближаващ от югозапад средиземноморски циклон. Денят ще започне с бързо увеличение на облачността и от запад на изток ще започнат валежи от дъжд. По-значителни ще са те в Западна и Централна България, а до края на деня - и над Югоизточна България. Валежите ще са съпроводени и от шкалови явления и гръмотевици. Висока е вероятността и от средна по размер градушка. Вятърът ще е от югозапад, слаб до умерен, привечер ще се ориентира от запад.

Какво да очакваме в петък и през уикенда

През нощта срещу петък над по-голямата част от страната облачността ще се разкъсва до ясно време. В петък ще е предимно слънчево и сравнително топло за сезона. Очакваните максимални температури в по-голямата част от страната над 22-26°С.

В събота ще бъде слънчево и още по-топло с максимални температури в по-голямата част от страната над 24-26°С. 

Влошаване на времето се очаква в неделя. Причината за това е преминаващ студен атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се увеличи, на места ще превали и прегърми. По-значителни валежи очакваме в Югоизточна България. Температурите за кратко ще се понижат

Април се характеризира с чести промени на времето, които са свързани с това, че месецът е преходен и по-близък до зимата. Той е  характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, уточняват от Meteo Balkans.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай