Новата линия на бедност у нас. Къде е капанът

Какво е предложенвието на КНСБ

Новата линия на бедност у нас. Къде е капанът | StandartNews.com

Ново предложение за нивото на бедност у нас.

Линията на бедност да бъде 646 лева от догодина, предлагат от КНСБ. Това се казва в становище на синдиката по предложението на Министерски съвет на проект на постановление за определяне линията на бедност за 2024 г., качен за обществено обсъждане.

От правителството предлагат линията на бедност от 2024 г. да стане 526 лв., или увеличението е с 4.4%.От КНСБ напомнят, че през 2019 г. бе приета 

Методиката за определяне линията на бедност, съгласно която размерът й се определя, като се използват данните за линията на бедност от изследването на SILC (Евростат) за предходната година, след което размерът се индексира с цените на малката по състав кошница за декември на предходната година на годишна база.

Оповестеното предложение за актуализация на линията на бедност за 2024 г. е в размер на 526 лв., което ще отразява състояние от преди три години (60% от средния общ разполагаем нетен доход на еквивалентна единица от 2021 г.).

При наличието на подобно по-екстремно нарастване на цените е напълно обективно да се прилага и коректив за индексиране с натрупаната инфлация на базата на актуални данни. А и по принцип прилагането на подобен коректив дава доста по-обективна и близка до действителното състояние на доходите картина, пише в позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай