Нова тикет система в градския транспорт от 2021 г.

Билетът ще важи за времетраене

Нова тикет система в градския транспорт от 2021 г. | StandartNews.com

Новата тикет система за столичния градски транспорт ще отчита времетраенето на пътуването. Тя ще бъде въведена в първите месеци на 2021 година.

"Това е система за таксуване, но и за видеонаблюдение. Скоро в градския транспорт в София ще има и работещи видеокамери. Очакваме работата на системата в пълната ѝ функционалност да започне в първите месеци на новата година. В края на октомври ще заработи видеонаблюдението, през декември ще стартираме и услуга за плащане на превозен документ с безконтактна карта", съобщи пред България он еър директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев.

Пътниците ще имат и възможности за зареждане на превозните документи през мобилни апликации, уеб портал и с възможности за по-различно таксуване.

"Различни методи за тарифиране се обсъждат, трябва да съберем достатъчно информация за метода на пътуване на гражданите. Една от целите на системата е да се изготвят доклади за натовареността на линиите, къде се прекачват хората. Ще се предлагат и методи за оптимизация на мрежата", добави Дилчев.

По думите му в първите месеци на пандемията около 90% е бил спадът на пътникопотока, а трайно той е намалял с около 40%. С 40% е намаляла и продажбата на превозни документи.

"Продължаваме с дезинфекцията на превозните средства по два пъти на ден. Билети все още не продават водачите в транспорта с цел тяхната безопасност. 35 млн. лева са по-малко приходите в ЦГМ до септември. С решенията на СОС до момента осигуряваме пробега на градския транспорт", отбеляза Дилчев.

Тикет системата ще работи във всички видове градски транспорт - тролей, трамвай, автобуси и метро.  Няма да се налага да носим различни пластики. Остава обаче възможността да купуваме билет от шофьора. Ще можем да зареждаме билети и на мобилния си телефон. Разработва се и услуга, чрез която да плащаме директно през дебитната или кредитната си карта, като тогава умните машини ще изчисляват вместо нас как да спестим от пътуване.

В момента контрольорите продължават да продават билети, но това вероятно ще се промени в следващите седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай