Нова линия на бедност. Вдига пенсии и заплати

Ще нараснат и социалните помощи по линия на Закона за социалното подпомагане

Нова линия на бедност. Вдига пенсии и заплати | StandartNews.com

Нова линия на бедност определи Министерски съвет за 2024 г. Тя ще бъде в размер на 526 лева, съобщи след правителственото заседание министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Новата линия на бедност ще повлияе на минималните пенсии и заплати, които ще трябва да бъдат вдигнати.

Решението предвижда новият размер на линията на бедност да нарасне с 22 лв. или 4,4%.

С увеличаването на линията на бедност за 2024 г. ще нараснат и социалните помощи по линия на Закона за социалното подпомагане, финансовата подкрепа по линия на Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, отглеждането на дете при роднини и близки, както и отглеждането на дете в приемно семейство по смисъла на Закона за закрила на детето, обясни министърът.

Шалапатова посочи, че в изпълнение на правителственото решение ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост.

Подобряването на линията на бедност ще повиши и социалната подкрепа за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата, коментира социалният министър.

Около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност. За следващата година се предвижда да бъде оказана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания над 672 хил. души над 18-годишна възраст. По закона за социално подпомагане помощта ще достигне до 123 508 души през 2024 г., каза тя.

Шалапатова увери, че необходимите средства се отчитат при изготвянето на Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Средствата за подкрепа по Закона за социалното подпомагане е предвидено да се увеличат със 75,6 млн. лева. За хората с увреждания ще има 27,6 млн. лв., повече, а за финансовите помощи по смисъла на Закона за закрила на детето средствата ще се увеличат с един млн. лева, посочи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Ела
преди 6 месеца

По никакъв начин начин не се стимулират мързелите и паразитите да работят,след като постоянно се увеличават социални помощи и минимални заплати .Не става въпрос за хората,които наистина имат нужда.Говоря за онази прослойка от населението,която поколения наред паразитира върху останалите.Освен това,т.к заплатите на останалите не се индексират с увеличаването на МРЗ,разликата между оценяването е безлична.Безотговорния ,мързелив паразит предпочита да стои в къщи,проси,краде,реве с крокодилски сълзи, отколкото да ходи на работа.Цялата ви система се гради върху погрешен модел.

Откажи
Колю
преди 6 месеца

Не е редно едни хитреци роми и други разни...да живеят на нашия гръб.Ако Министърката не го вижда ..по добре да си ходи

Откажи
Гост
преди 6 месеца

Абсолютно съм съгласен с вас .Аз например съм с операция на сърцето(подменена клапа)От 8г.и не съм с инв.пенсия.Тези от ТЕЛК(НЕЛК)разсъждават така :той щом работи ,и взема там заплата няма нужда от инв.пенсия.Хубаво ама така много не се хващат на работа ,точно да ги храни държавата ,като инвалиди ,и реално бутат рушвети да вземат инвал.пенсии ,само и само да не работят .Така стимулират мързеливите !!!Накрая с тези социални мерки неработещите ,,социално слаби и мързеливи ,ще вземат повече от работещите на Мин.заплата ,и ще отвратят работещите ,които няма да имат и те стимул да работят ,щом неработещите ще вземат почти колкото тях.

Откажи
Телк
преди 6 месеца

Пожелавам ти да станеш като тези други разни, тъпанар!

Откажи
Някой
преди 6 месеца

Ами имате право на 50%ТЕЛК. Можете да си го вземете . А иначе да сте живи и здрав да ратите. А за ваше успокоение тези със 50% ТЕЛК. Ще получат ,, Огромно увеличение " от точно 1.60 лв.

Откажи
Borislav Dunchev
преди 5 месеца

Откакто съм завършил училище работя като вол ,отдавна можех да се пенсионирам но още работя ,Не мислете че всички могат да се реализират на пазара Хората по селата изнемогват и се мъчат каде да отидат на работа Идете на село па ще видя тогава каква песен ще пеете

Откажи
Умната
преди 6 месеца

Убихте рибата с тези 22 лева ! Не ви е срам! Кажете какво да си купят тези хора с тези подаяния?за един ден с просене ще си изкарат много повече пари

Откажи