Нова измама със сиренето и кашавала

Какво става

Нова измама със сиренето и кашавала | StandartNews.com

Търговци и производители на млечни продукти ни цакат с цената на кашкавала и сиренето. Изкупната цена на млякото намалява, а цените на кашкавала и сиренето в магазините продължават да нарастват.

Изкупната цена на млякото е средно 0,87 лв. за литър, показват последните данни на Министерство на земеделието. Това е понижение с над 17 на сто спрямо изкупната цена на млякото миналата година по това време. Но поевтиняването на суровината не води до понижение на цените на млечните продукти.

Цената на кашкавала на едро е достигнала 20,71 лв. за кг, което е с 5,4% увеличение за година. Ръстът на цената на дребно е над два пъти по-голям от увеличението на цената на едро. Средната цена на кашкавала в магазините е 25,12 лв. за кг, като за година поскъпването е с 12,2%, показват данни на Министерство на земеделието.

Подобна е ситуацията и при сиренето и прясното мляко. Въпреки понижението на изкупните цени на млякото, сиренето за година е поскъпнало с 7,4% до 17,54 лв. за кг. Прясното мляко на едро е поскъпнало с 6,2% за година, а повишението на цените в магазините е два пъти по-голямо - с 12,5%, средно до 3,25 лв. за литър.

Данните показват, че завишението на цените е по цялата верига - и при преработвателите на мляко и при търговците, но при търговците ръстът на цените е двойно по-голям, пише "Труд".

Изкупната цена на млякото в България е малко под средната за страните от ЕС. У нас изкупната цена е около 42 евро за 100 кг, при 44 евро средно за държавите от ЕС. В 14 страни-членки на ЕС изкупната цена на млякото е по-висока отколкото при нас, а в останалите е по-ниска. Най-висока е изкупната цена на млякото в Кипър (64 евро за 100 кг), Малта (56 евро) и Гърция (52 евро).

Най-ниска е изкупната цена в Латвия, Литва и Швеция - около 36-37 евро за 100 кг. Същевременно крайната цена на млякото в магазините в България е една от най-високите за страните от Европа.

Производителите вдигат цените на прясното мляко и млечните продукти, а същевременно намаляват производството. За периода от януари до август произведеното прясно мляко в страната е 43,1 хил. тона, при 46,5 хил. тона за същия период на миналата година и 52,9 хил. тона за първите осем месеца на 2021 г.

Оказва се, че само за две години производството на прясно мляко е намаляло с над 18 на сто. Това обяснява и ръста на цените в магазините.

Подобна е ситуацията и при киселото мляко. От януари до август са произведени 110,9 хил. тона кисело мляко, което е с 6,6% по-малко от производството за същия период на 2021 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай