Нова драма. Крадат пчелни кошери

Не оставят следи, сякаш пчелини не е имало

Нова драма. Крадат пчелни кошери | StandartNews.com

За системни кражби на пчелни семейства в Балчик сигнализират пчелари, предаде бТВ. Край Балчик зимуват пчелните семейства. От ранна пролет до късна есен там кошерите са разположени където има храна за тях.

Айхан Апти е един от потърпевшите: „Откраднаха ми 4 кошера. При посещението на пчелина от началото на септември с моя баща установихме, че са откраднали чисто новите кошери, даже са изчистили мястото да не си личи, че е имало кошери. Но ние си знаем стоката и няма как да се объркаме. Освен кошерите, са откраднали и инструментите, с които провеждаме един нормален преглед. Моите загуби са около 3 хиляди лева. Пари, на които ние разчитаме. Не стига че е тежка година, а да ни крадат кошерите.”.

„Близо 8 сандъка са ми откраднали, вдигат всичко с кошера, правят го така, че да не можеш да забележиш. Заради тези програми ли, бройки ли някой си възвръща, не знаем защо сега са се активизирали.”., казва и Стойко Василев, председател на пчеларското движение.

Институциите правят възможно, което е по техните сили, но ние гледаме да се пазим сами себе си. Пчелините не са на места, на които да ги показваме. Не са единични случаи. В нашия район за година и половина - две са откраднали над 50 кошера. Крадат само и семействата с рамките от кошерите. Но това е един и същи човек или група, които практикуват този вариант. Всеки тук го прави честно, с много труд, с лишения, държавата хвърля някакви стотинки на фона на инфлацията и се спасяваме сами, допълва Василев.

От полицията продължават да търсят извършителите. Пчеларите не мислят да се отказват, те разчитат на пчелните семейства за поминъка си, инвестирали са хиляди левове, ще вземат мерки. Засега в гората охранителна система няма, което улеснява извършителите. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай