Нов шамар с цените. Парното скача с 60%?

Нов шок ни готвят Топлофикациите заради скъпия газ. Очаква се ново, яко поскъпване на парното и топлата вода

Нов шамар с цените. Парното скача с 60%? | StandartNews.com

Нов шок ни готвят Топлофикациите заради скъпия газ. Очаква се ново, яко поскъпване на парното и топлата вода. "Булгаргаз" поиска още 6% увеличение през септември, а според Асоциацията на топлофикационните дружества 60% трябва да е поскъпването при отоплението. Обсъжда се вариант за нов мораториум върху цените. Най-рано цените на топлинната енергия могат да бъдат променени в средата на отоплителния сезон - от януари, съобщи БНТ.

Топлата вода и парното поскъпнаха от юли с 30% средно за страната и с 40% в София. Това увеличение, обаче, се оказва недостатъчно заради поскъпването на газа през юли с 30% и през август с 60%.

"Вече започваме да говорим за по две на сегашните цени, за да се компенсират. Както виждате, предния път ни трябваше 50% санитарния минимум, но този път процентите и скоковете трябва да са доста по-драстични.

Примерно това означава 60%, да. Сега консумацията на природен газ е доста по-малка отколкото през зимния период, около 6 пъти. Страшното ще стане, след като дойде отоплителният сезон и трябва да се харчи много газ, за да се произведе много топлинна енергия.", казва Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай