Нов шамар с газа още от 1 януари

Очаква се ново поскъпване, коментира експерт

Нов шамар с газа още от 1 януари | StandartNews.com

Поскъпването на цената на газа ще се усети в сметките ни още от 1 октомври. Но може да очакваме и нови „ценови шамари”, при това още от началото на следващата година. Това коментира за Нова тв енергийният експерт Васко Начев.

„Със сигурност може да очакваме още ценови шамари, за съжалениe. И това ще се случи още на 1 януари”, каза Начев. Той припомни, че компонентата газ заема около 70% от ценообразуването на топлоенергия. Полезен ход обаче нямало.

„В блатото са 2 огромни камъка. Към тях са вързани на единия ТЕЦ „Марица изток”, на другия - „Топлофикация София”. Вчера г-жа Фандъкова каза, че ще й хвърли едно тънко въженце, за да предотврати потъването. Това няма как потребителите да го усетят, защото не може с палеативни мерки да се реши кардинално този въпрос. Това е глобално сбъркана политика за нефта и газа”, каза Начев. Той посочи като грешна стъпка на германския канцлер Ангела Меркел обявените й намерения към 2040 страната да не ползва газ. Друг грешен ход било изявлението на шефа на ЕЦБ, че институцията вече няма да дава пари в посока газ.

„Този бранш изисква много капиталовложения. При такива изявление си давате сметка как се дърпат инвеститорите”, заяви Начев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай