Нов църковен празник. Отбелязваме го за първи път утре

Поклонение пред мощите на партиарх Евтимий

Нов църковен празник. Отбелязваме го за първи път утре | StandartNews.com

След 620 години в Бачковската света обител, частица от мощите на последния български патриарх преди падането ни под турско робство - патриарх Евтимий, пристигнаха в София за поклонение.

Десетки вярващи дойдоха да потърсят вяра и спасение и молитва пред тях. „Това винаги се случва, когато идва светиня в столицата. Дали ще са чудотворни икони или свещени реликви, както преди години имаше частица от братята Кирил и Методий.

Това е силен момент, защото разкрива тази духовна привързаност на българите към православната вяра и църковните традиции, която ние в ежедневието не я забелязваме. Но тя съществува”, посочи доц. Костадин Нушев пред Нова тв. 

„Вярващите, които знаят, че православните храмове са отворени всеки ден, ежедневно има богослужение имат разбирането, практиката и навика да посещават богослуженията и знаят, че това е важно не само в неделния ден”, каза доц. Нушев.

Патриарх Евтимий е най-авторитетния духовник и йерарх на българската православна църква, който като търновски патриарх има много голям авторитет не само в България, но и в целия православен свят.

„Той е създател на Търновската книжовна школа. Чрез нея в целия славянски свят ние имаме една стандартизирана богослужебна книжнина. Всички тези книги, които сега са в употреба в целия славянски свят са редактирани по негово време”, добави доцента.

Посрещането на мощите в петък в Софийската света митрополия е свързано с учредяването на нов празник в църковния календар, който ще бъде на 22 октомври – „Прославяне на мощите на св. патриарх Евтимий Търновски”. 

Тази неделя в Бачковския манастир за първи път ще бъде отбелязан. Това съобщи доц. Нушев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай