Неков: В Брюксел ме прати моят хъс, а не грешка

Нямаше натиск да се откажа, всички в БСП-София ме подкрепиха

Неков: В Брюксел ме прати моят хъс, а не грешка | StandartNews.com

Най-изненадващият евродепутат Момчил Неков се прочу като Любимец 15, след като преференциалният вот го изстреля от неизбираемото място в листата на БСП до самолета за Брюксел.

- Г-н Неков, ще бъдете ли евродепутат?

- Нееднозначно вече ЦИК окончателно потвърди, че такава е конституционната воля на българския избирател. Що се касае до моята позиция да бъда евродепутат считам, че аз съм я показал още със съгласието си да бъда номиниран и издигнат от основните партийни организации в БСП.

- Оказваха ли ви натиск, за да се откажете?

- Появиха се такива слухове в интернет и по медиите, но ще ви опровергая. Напротив, получих единна и красноречива подкрепа от Софийската организация - всички народни представители, общински съветници и 24-те председатели на районните съвети на БСП в София. В такъв дух е и позицията на председателя на Младежкото обединение на БСП. А извън нашите структури, тъй като телефона ми беше изключен, получавах стотици съобщения във Фейсбук на ден в моя подкрепа. Това са реалностите към днешна дата.

- Но от ръководството на партията няколко пъти казваха, че не сте подготвен, че Европейският парламент не е училище, че трябва да се откажете, че изборът ви е плод на техническа грешка.

- Вижте, много пъти ще ми задават подобен въпрос. Още сега искам да заявява, че аз в чужди битки нямам намерение да участвам или да изпадам в подобни полемики. Искам да ви се представя с няколко думи, за да осветля картината около мен. Магистър съм по политология и международни икономически отношения. В момента съм докторант в Софийски университет. Автор съм на 2 книги на политологична тематика. Младостта ми също не я смятам за порок, а напротив за необремененост и за желание за трупане на още целенасочен опит.

- Как оценявате тези 34 000 гласа, подадени за вас?

- В живота неминуемо има късмет, но случайности няма. Обикалях цялата страна в продължение на 2 месеца, като първоначално си промотирах само книгата "От първо лице". Знаете ли колко мъдрост е закодирана във всеки един от нас, а когато имаш и очилата да видиш тази мъдрост под формата на енергия, се получава един неописуем плащ от енергийни връзки. Имам желание, хъс за действия, които явно са оценени.

- Като най-млад кандидат не ви ли притеснява фактът, че побеждавате не друг, а председателя на БСП и ПЕС?

- Така формулиран въпросът за мен е доста подвеждащ, защото аз разбирам нашето участие в листата като отборна игра в името на една цел и кауза. Още преди да започне кампанията, Сергей Станишев публично заяви, че след приключването й ще освободи мястото си в листата. В този смисъл преференциалният вот за когото и да е от нас не е насочен срещу него.

- В кои сфери виждате вашето участие?

- От 2010 г. работя в Комисия за защита на личните данни. В близките 2 г. предстои голяма реформа на европейско равнище, касаеща пряко всички държави членки - изцяло нов законодателен пакет в сферата на личните данни, където съм експерт и мога да бъда много полезен. България трябва да развива природно и културно-историческите си дадености, характерни за нашия регион. И за да опредметя това говорене, ще започна с обещанието да изградя паметник на хан Тервел в Брюксел. Ще работя за това европейските институции да са солидарни към устойчивото развитие на хилядолетната ни история. И най-вече аз съм посредник на волята на българския суверен и трябва да защитавам всеки български интерес, който е разумен, защото по това ще бъда оценяван и защото като социалист аз принадлежа на хората, а не на институциите.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай