Не умеем да си правим реклама

Емирствата дават достъп до пазар от 3 млрд. души, казва генералният ни консул Ангел Калинов

Не умеем да си правим реклама | StandartNews.com

Какъв е имиджът на България в емирствата? Може ли родният бизнес да пробие в ОАЕ? И в какво биха инвестирали шейховете у нас? Отговорите дава генералният ни консул в ОАЕ Ангел Калинов.

 

- Г-н генерален консул, с какво е известна България в ОАЕ?

 

- За голямо съжаление България не е известна тук, но пък имаме голям потенциал. Разглеждането на ОАЕ само като държава е грешно, тъй като става дума за огромен разпределителен център. Активното присъствие в тази страна дава достъп до пазарите на Северна и Южна Африка, Южна Азия и целия Близък изток. Това е пазар, който включва 3 млрд. души и покрива едни от най-богатите икономики в света. Говорим за пазар, в който преди години България е имала активно присъствие, но, за съжаление, днес не е такъв случаят, което е лична моя болка. Няма ни, защото сме загубили контактите в известен смисъл, а бизнесът не търпи вакуум и винаги се намира кой да влезе. Продължават да ме питат: Какво стана с българските пилета, телета и агнета? Ние само това ядяхме. Изядохте ли ги, какво се случи с тях?. Има търсене.

 

- Няма ли внос на наши стоки в емирствата?

 

- След дълги борби най-сетне ще има местна компания, която ще внася тук български пилета и сирене. Собственикът й казва, че качеството никой не го оспорва, но проблемът идва от цената. Местните твърдят, че ако има пирамида, българските цени са над върха й. В крайна сметка се борим за позициониране с икономики като турската, която е в пъти по-силна от нашата и освен всичко останало осигурява значими експортни субсидии на своите производители. Ние, като страна членка на ЕС, това не можем да го направим. Трябва да се знае, че ОАЕ е пазар, който по дефиниция внася 95% от хранителната продукция. Няма питейна вода. Когато станат летните жеги, тези хора търсят къде да отидат, за да ги избегнат. Ако преди са ходили в Северна Африка, там сега не е дестинация, която може да ги привлече по ред съображения.

 

- Значи местните могат да имат интерес да почиват в България?

 

- Местните свързват България с Варна. За съжаление туристическата услуга, която ние предлагаме, не ги устройва. Местният казва: "Аз обикновено не пътувам сам. Пътувам с жена, с деца, хора около мен. Общо взето, поне 8 души. На седмица оставям по 20 000 евро. Като отида в България обаче, няма това, което предлагат Сейшелите. Шофьорът не знае английски. На рецепцията не ми дават телефон на лице за контакт, на когото мога да се обадя във всеки един момент в случай на нужда. България ми харесва, природата е прекрасна, хубави хора сте, но стаите малки, персоналът е намръщен, създава се усещането, че не си желан.

 

- Щом не можем да привлечем туристи, може ли поне да се надяваме, че ще предизвикаме интереса на инвеститор?

 

- Специфична особеност на целия регион тук е, че когато някой тръгне да прави бизнес или инвестиция в чужбина, гледа три неща. Първо, ако иска да оповести тази инвестиция, той ще я оповести. Няма да очаква някой друг да бие тъпана. Това го спира веднага. Второто, по дефиниция подобна инвестиция трябва да бъде свързана с неговия свят по някакъв начин. Дали продуктът ще се връща тук или пък ноу-хау, което може да бъде използвано за развитието. Това е манталитетът на тукашния инвеститор. Той не прави в чужбина инвестиции с идеята, че изнася капиталите си. Трето, тези хора не са емигранти. България прави сериозна имиджова реклама в Европа, при положение че там името й е известно. Ние не промотираме достатъчно добре бранда България в тази част на света. Когато не си в полезрението на тези хора, тогава се намества някой друг.

 

- В кои държави от от Централна и Източна Европа има инвестиции от ОАЕ?

 

- Има местни инвестиции в Унгария и Сърбия в земеделието. Всъщност местните предприемачи функционират по следния начин. Някой от тях решава и заминава за друга държава. Харесва му почвата, харесват му служителите. Прави ферма и повлича следващия инвеститор. Трябва един да прокара пътеката и да се похвали на някой друг. Не са всеядни. Не са готови да инвестират във всяко едно нещо. Дори да имат свободни ресурси, не ги инвестират глупаво. Това са хора, които си правят много ясна сметка.

 

- Правени ли са опити за инвестиции в България?

 

- Често съм чувал от хора, които са ходили в България с цел да правят постъпки за инвестиции, следното оплакване: "Вие, като видите чужденец, и веднага вдигате цените. Няма как да стане. И ние ползваме интернет и знаем как вървят цените". Много често се задават въпроси доколко е сигурна средата. За съжаление ние като страна излъчваме негативни сигнали сами за себе си. Правим се антиреклама. Питат често кой сектор е определило правителството за приоритетен през следващите 10 г., за да си направят извода дали този сектор върви в посоката, в която те искат да развиват бизнеса. За съжаление ние, в България, нямаме приоритетизация. Това не е тайна за никого.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай