Не сме съгласни с критиките на ЕК

Не сме съгласни с критиките на ЕК | StandartNews.com

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет от създаването му през 2012 г. има двама съпредседатели - представител от неправителствения сектор и член на ВСС. Те са с мандат от девет месец и се сменят на ротационен принцип. В настоящия момент от страна на ВСС съпредседател е Даниела Костова, а от НПО сектора - инж. Любомир Герджиков.

- Разкажете повече за Гражданския съвет към ВСС, каква е вашата дейност?
- Даниела Костова: Идеята за Гражданския съвет е на настоящия състав на ВСС и в частност на комисия "Публична комуникация". В него членуват професионални организации и неправителствени такива, работещи в областта на правото и съдебната реформа. Целта е освен взаимодействие и предоставяне на експертиза, Гражданският съвет да е и коректив на ВСС. Трябва да се знае, че той няма аналог в Европа.
- Кога се провеждат заседанията на Гражданския съвет?
- Д.К. Поне веднъж в месеца, а когато е необходимо и по-често, когато има нетърпящи отлагане теми за разглеждане. С ГС се съгласуват всички вътрешни актове, които комисиите на ВСС изработват. Става дума за правила за провеждане на конкурси, за избор на административни ръководители, за командироване на магистрати, за прилагане принципа на случайния подбор при разпределението на делата, за бюджета на съдебната власт, за атестирането на магистрати, за дисциплинарната практика на ВСС и още много други. На последното заседание на Гражданския съвет бе обсъдена комуникационната стратегия на съдебната система, във връзка с което бяха поканени като експерти и представители на най-големите електронни медии, а асоциация "Форум" предостави експертна помощ посредством един изключително обемен ситуационен и сравнителен анализ на комуникационната стратегия на съдебната система.
- Кои организации участват в Гражданския съвет?
- Д.К. Това са всички професионални организации: Съюзът на съдиите, Българска съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите, Съюза на юристите, Камарата на следователите, Aсоциация на българските административни съдии, също и множество неправителствени организации, като например Асоциация "Форум", сдружението на вещите лица "СЕФИТА", чийто представител инж. Любомир Герджиков е съпредседател на Гражданския съвет. Съветът сам определя правилата си на дейност и се развива по собствен начин. Проведоха се няколко безпрецедентни заседания. Поканен бе главният прокурор г-н Цацаров, който заедно със свой заместник представи пред организациите функционалния анализ на прокуратурата и плана за действие към него. Имали сме участие и на двама министри на правосъдието - г-жа Зинаида Златанова и г-н Христо Иванов.
- Кое в доклада на Еврокомисията не ви хареса?
- Д.К. Има критики, с които не мога да се съглася. В Доклада пише, цитирам, "че с течение на времето между ВСС и неговия Граждански съвет се е настанила атмосфера на напрежение поради твърдения на представители на гражданското общество, че техните гледни точки не се вземат предвид и че в резултат на това най-голямата организация - Съюзът на съдиите, е напуснал ГС". Факт е, че две неправителствени организации напуснаха съвета. Напрежение обаче не е имало. Факт е, че Съюзът на съдиите до момента не са подали документи за напускане, съобразно правилата за действие на ГС. Има депозирано заявление, че временно прекратяват участията си в заседанията на ГС, което не е равносилно на напускане.
- Любомир Герджиков: Аз няма да съм толкова дипломатичен, като г-жа Костова. Ние сме бесни на едни такива твърдения в доклада на ЕК, защото наблюдаваме и участваме в работата на гражданския съвет от самото му създаване. И с общи усилия успяхме да постигнем това, към което се стремяхме - да има диалогичност. В допълнение бих споделил, че сдружението, което представлявам в Гражданския съвет, изпрати свое официално становище до представителството на ЕК у нас, че е крайно време да се разработи и доклад за напредъка на ЕК при писането на доклади за съдебната си система, защото, според нас като експерти, последният доклад е фрагментарен, несистематичен и с приложени спорни подходи на анализ и последващи заключения.
- Доколкото си спомням в предишния доклад дори имаше похвали, че към ВСС съществува този Граждански съвет?
- Л.Г. Така е. Ние, организациите в Гражданския съвет, заработихме много добре. Затова сега за нас е неприемливо изложеното в доклада, защото ГС като формат е организация от отворен тип. Ето, бяхме например на среща с посланиците на държавите от ЕС по покана на посланика на Великобритания.

Там се получи много добра дискусия, едно съдържателно обсъждане на проблемите в съдебната ни система. Ако някой иска да разбере нещо за нас, за работа ни и за провежданите обсъждания - да заповяда. Тук сме, заседанията се обявяват публично. И ето изведнъж една такава констатация в доклада на ЕК от хора, на които не сме им виждали дори очите, за нас е меко казано - неприемлива.
- Защо се получава често, че в доклада се отразяват повече негативните неща, а не и положителните?
- Л.Г. Лично нас много ни впечатлява като експерти, които като напишат нещо, винаги се подписват с имената си от долу, че този доклад на практика е анонимен. Ние много искаме да разберем кои са тия хора - работни групи, анализатори, или изобщо някаква структура, която ги съставя тия доклади, и откъде те ползват информация, на каква база си извеждат заключенията. Ето в случая с Гражданския съвет ние попадаме на една ситуация, в която се разказват и твърдят едни работи, които ние като наблюдатели и участници не приемаме изобщо като реалност. Освен това, като се споменава, че някои организации са решили да напуснат ГС, защо се пропуска, че други две са се присъединили - едната на млади юристи, а другата - на експерти, с представителства в над 30 града в страната.
- Казвате, че е имало дебат за актуализираната стратегия на министъра?
- Д.К. Да. Тук се разви наистина един много сериозен дебат. Всяка организация беше много добре подготвена. На сайта на ВСС е качен целият протокол, който може да бъде прочетен. Още през ноември 2014 г. след продължилото над 2 часа заседание ние с г-н Герджиков този протокол го предоставихме и на Министерство на правосъдието преди министър Иванов да внесе актуализираната стратегия в МС. Впоследствие този протокол не се появи на сайта на министерството. Там са публикувани други становища, а протоколът от обсъждането на стратегията на Гражданския съвет към ВСС не е прикачен. Все пак силно се надявам препоръките на организациите, участвали в дебата, да бъдат взети предвид, защото считам, че имаше изключително разумни предложения и корекции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай