Не пуснаха задържан на погребение на майка му

Започват проверки в Главна дирекция "Охрана" и в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"

Не пуснаха задържан на погребение на майка му | StandartNews.com

След случая, в който на задържан мъж му беше отказано да бъде откаран на погребението на майка му, министърът на правосъдието Десислава Ахладова разпореди проверки в Главна дирекция "Охрана" и в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Причината е публикуваното отворено писмо на съдия Мирослава Тодорова до министъра на правосъдието "по повод нарушение на правото на зачитане на личния живот на задържан от страна на държавни структури, учредени при министъра на правосъдието и на държавна издръжка".

В него съдия Тодорова разказва, че двете институции са отказали да конвоират задържан мъж на погребението на майка му, починала от коронавирус и така човекът не е могъл да се прости с родителя си.

Министър Ахладова е разпоредила още на дирекция "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека" да изготви анализ на решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Вецев срещу България", като се прецизира необходимостта от законодателни промени, свързани с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай