Навършват се 144 години от Баташкото клане

Ще бъдат поднесени цветя пред всеки от баташките паметници

Навършват се 144 години от Баташкото клане | StandartNews.com

Днес се навършват 144 години от Баташкото клане и края на Априлското въстание.

Заради извънредната епидемична обстановка, съпътстващите възпоменателни събития са отменени. В тесен кръг и при строги мерки за безопасност, ще бъдат поднесени цветя пред всеки от баташките паметници, а в църквата "Света Неделя" ще бъде отслужена празнична вечерня.

По време на Баташкото клане е избита голяма част от българското християнско население. То е извършено от османски башибозук от съседните помашки села под прякото командване на Ахмед ага Барутанлията. След това той е осъден и изпратен на заточение в Диарбекир.

По време на клането голяма част от населението се укрива в местната църква, но тя била обстрелвана със снаряди, затова укрилите се вътре били принудени да излязат. Започва зверското им физическо изтребление. Убити са десетки мъже, жени и деца.

Хванатите живи в Бояджик около 50 младежи били принуждавани да играят хоро пред пашата, след което също били избивани. Затова клането в Бояджик остава известно в историята и като „кървавото хоро”

Сред убитите е и дядото на създателя на компютъра Джон Атанасов, а неговият баща Иван, още бебе, оцелява в прегръдките на убития. Куршумът, убил дядото, оставя белег на главата на петмесечния Иван, оцелял в прегръдките на бащата си.

Той спасява детето си с цената на своя живот. През 1889 г. бащата на Джон - Иван Атанасов емигрира в САЩ и се заселва в Хамилтън, където на 4 октомври 1903 г. се ражда Джон Винсънт Атанасов като първо от 10-те му деца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай