Насред пандемията: Тормозят граждани за кредити

Сериозен ръст на жалбите от тормозени граждани с кредити по време на пандемията отчита националният омбудсман Диана Ковачева

Насред пандемията: Тормозят граждани за кредити | StandartNews.com

Сериозен ръст на жалбите от тормозени граждани с кредити отчита по време на пандемията националният омбудсман Диана Ковачева. Пред бТВ тя подчерта, че трябва да бъде премахната фигурата на „вечния длъжник“, която е без аналог в Европа – във всички останали държави няма риск да се наложи да връщаш пари до края на дните си.

„Хиляди хора до края на живота си са преследвани без право да получат нов шанс и да започнат живота си на чисто“, подчерта общественият защитник. По думите ѝ особено лесно човек може да попадне в подобна ситуация при бързите кредити, където не се проверява кредитоспособността на кандидатите, а след това много бързо скрити или недобре обяснени такси надуват задължението до огромни размери.

„Като вечни длъжници се крият цял живот. Не работят на трудов договор, за да не им се удържа -  това се отразява на правото им да получат пенсия. Не е редно да не се даде възможност тогава, когато обективно наистина не можеш да погасяваш своите задължение, нямат какво повече да ти вземат, но ти удържат пари даже от пенсията, когато си пенсионер – от пенсия 200 лв. ти удържат 50 и действително те тормозят, а с тези 50 само плащаш лихвите, а главницата остава“, коментира Ковачева.

Според нея налагане на абсолютна давност или приемане на Закона за личния фалит ще дисциплинира кредиторите, които ще знаят, че в рамките на 10 г. трябва да съберат вземанията си.

Ковачева се обяви за цялостен подход, при който се решават проблемите с вечния длъжник, защитата на поръчителите в изпълнителното производство и се поставят под контрол колекторските фирми и бързите кредити. Тя призова КЗП да започне да следи общите условия на фирмите за бързи кредити, защото неравноправните клаузи в договорите падат в съда, но само за конкретния случай. И се появяват в следващия договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай