Нашият гений, смаял Америка: Бих се върнал в България

Нашият гений, смаял Америка: Бих се върнал в България | StandartNews.com

18-годишният българин Стефан Стойков, който миналата седмица бе приет във всички осем най-елитни университети в Щатите от т.нар. "Бръшлянова лига", заяви, че би се върнал в България за постоянно. Но само ако тук има условия за реализация, каквито зад Океана.

В ефира на "Нова" Стефан каза, че се връща всяка година през лятото в родния Ямбол, за да види своите близки.

В момента той живее със семейството си в Индианаполис. Майка му чисти къщи и така помага за образованието на младия гений. "Когато дойдох в САЩ преди десет години, бях на 8 години. Не знаех английски и затова не можех да общувам с другите деца", спомня си той и добавя, че си поставил за цел да научи езика и успял.

Стефан е изкарал максимален брой точки на теста SAT - 2 400. Смята се, че от над 3 милиона деца, които завършват гимназия в Съединените американски щати тази година, само три са приети в университетите от т.нар. Бръшлянова лига.

Стефан все още не е избрал университета, в който ще се запише. "Невероятно е това чувство. Те да искат да отидеш там, а не ти да се бориш да влезеш", разказа той. Всички университети предлагат на българина пълна стипендия. Няколко от колежите дори му плащат да им гостува през април, за да се запознае на място с програмите и условията им, за да ги избере.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай