Нашенка в Аржентина стана "Българка на годината"

Нашенка в Аржентина стана "Българка на годината" | StandartNews.com

Председателят на Народен съюз и председател на Комисията по политиките на българите в чужбина Румен Йончев връчи вчера (19 май) отличието "Българка на годината" на Ружка Николова за популяризирането на българския език и култура зад граница. Николова живее в Аржентина от 33 години и се е посветила на утвърждаването на българската култура в страната, съобщиха от пресцентъра на Народен съюз.

Организатор на събитието е Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България. С тази инициатива ДАБЧ се стреми да насочи вниманието към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават обществено признание и подкрепа. Годишното отличие на ДАБЧ носи името на Св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката – красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.

За годишната награда "Българка на годината" на името на св. Злата Мъгленска се номинират българки, живеещи извън родината, които със своята активна дейност са допринесли за опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света; защитата на българското национално достойнство; развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др

Ружка Николова споделим, че държавата трябва да бъде по-гъвкава и да отчита местните условия във всяка страна, за да помогне за разпространението на културата и езика ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай