Напрежение! Русия издаде заповед за Христо Грозев

Какво решение е взето за него

Напрежение! Русия издаде заповед за Христо Грозев | StandartNews.com

Лефортовският съд в Москва удовлетвори искане за арестуване на Христо Грозев от разследващия проект "Белингкат" (Bellingcat), съобщи "Интерфакс".

Българинът е обвинен в незаконно пресичане границата на Русия.

Кога точно и при какви обстоятелства Грозев, според разследването, е преминал нелегално границата, не се уточнява. Документът към делото е с ограничен достъп на сайта за информация за дейността на московските съдилища.

През декември миналата година стана известно, че Грозев е обявен за издирване, но не се знае по какъв член е обвинен. В началото на февруари Грозев каза пред австрийския вестник Falter, че е решил да не се връща в Австрия, където е живял дълги години, и ще живее в САЩ. "Подозирам, че във (Виена) има повече руски агенти, информатори и поддръжници, отколкото полицаи", каза той.

"По отношение на Грозев съдът избра мярка за неотклонение под формата на задържане под стража за срок от два месеца от момента на екстрадирането му на територията на Руската федерация или от момента на задържането му на територията на Русия", цитира агенцията съдебното решение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай