Наградата „Пиеро” остана у нас

Наградата „Пиеро” остана у нас | StandartNews.com

Стара Загора. Голямата награда на 8-ия международен куклено-театрален фестивал «Пиеро», който завърши в неделя вечер, остана в България.

Журито под председателството на Светла Бенева отличи като най-добър спектакъл «Вграждане» на Пловдивския куклен театър. Постановъчният екип – Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Христо Мамлиев, използва популярният мит за майстор Манол, вградил сянката на невестата си, за да вдигне здрав мост, за да се вгледа по-дълбоко в душата на твореца. На финала върху в готовия мост се изсипва чакъл, което подсказва, че със своя егоизъм и творческа дързост майсторът е погубил не само любимата, но и себе си.

Същият постановъчен екип се представи с още два спектакъла – «Дъх» на младежкия театър театър в Суботици, Сърбия, и «Аз, Сизиф», на частна софийска трупа. Домакините на феста ги бяха обединили в трилогия под наслов «Балкански митове» и наградата Пиеро всъщност е признание за търсенията на екипа в областата на обичаите, вярванияти и легендите на балканските народи. Двам от същия този екип също получиха отличия – старозагорката Мариета Голомехова за сценография, и Христо Намлиев - за музика.

Наградата за женска роля заслужи италиянката Валерия Сако за ролята си в спектакъла „Момиче, стани" на театър „Rizerva Canini" от Флоренция, Италия, а за С призъа за мъжка роля бе отличен Христо Таков за спектакъла „Аз, Сизиф" на продуцентска къша „Контрас филмс" , която спечели и наградата за експериментални и нови форми. За режисура бяха присъдени две награди - на Дуза Пайва за спектакъла „Свято" на Софийския куклен театър, и на Матия Солце за спектакъла „"Процесът или злочестата история на Йозеф К." на Словенския куклени театър от Марибор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай