Понеделник,

Наглост! Искат още 20% увеличение на парното. Ще мине ли?

От: СТАНДАРТ -
196
Наглост! Искат още 20% увеличение на парното. Ще мине ли?
A
A
A

Още 20% увеличение на парното поиска столичната „Топлофикация”. Причината била, че цените на природния газ са се вдигнали със 101 на сто, съобщи пред бТВ Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София".

ВИЖ ОЩЕ: Манолова със зловеща прогноза! Режим на тока и 400 000 без парно

По повод зловещата прогноза на Мая Манолова, че зимата 400 000 души ще останат на студено, Александров увери, че няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон. По думите му дружеството може да гарантира, че потребителите няма да останат на студено през зимата.

„Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, каза Александров.

Вчера депутатите дебатираха може ли „Топлофикация София“ да продължи да работи при положение, че през последните години не са предприети мерки за подобряване на инсталациите, така че да отговарят на европейските еконорми.

Според Александров на дружеството не е отнето разрешителното за работа. „Има „ъпдейтнато“ разрешително – комплексно, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала.

В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва, обясни директорът на дружеството. Той уточни обаче, че нивата не отговарят на последните евроизиквания, които са въведени през 2018 г.

Александров допълни, че „Топлофикация София“ е подала искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси докато се въведат необходимите инсталации.

Изпълнителният директор отхвърли обвиненията на екоминистъра Асен Личев, че дружеството не е правило никакви инвестиции в тази насока от 2018 г. Според него обаче инвестиции в съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век, не могат да постигнат необходимите норми. „Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия.

В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани“, уточни Александров. Относно цените на топлоенергията, Александров обясни, че при въвеждането на новите технологии в дружеството се очаква поевтиняване.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички