На сватба без кум

На сватба без кум  | StandartNews.com

Когато българин посети туристическата борса в Белград, се чувства като изтрит от филм на Кустурица герой. Толкова сив, толкова малък, толкова безличен, че дори не намерил място в балканската палитра на маестрото. В която иначе има всичко. Най-вече силни страсти и емоции. Точно такива, каквито изпитва всеки, прекрачил прага на изложението в сръбската столица.

 

Първото усещане за българина е завладяваща тъга - от сравнението между току-що завършилата борса в европейска София и едва започналата в уж догонващия ни Белград. Дори само защото при комшиите участват 50 държави и 4 пъти повече фирми. А от тях само 10 са български. Нищо че в държавните папки, свързани с туризма, Сърбия се води "целеви пазар за България". Което означава важен. Защото броят на съседите от запад, посетили страната ни през 2013 г., е 303 000, което е с 10% повече от 2012 г.

 

Явно обаче това е приоритет само на книга, защото при вида на родния ни щанд всеки българин онемява. Павилионът ни е толкова пустеещо чист и незамърсяван от рекламни брошури, колкото постно е и логото ни. За него още не е ясно какво точно изразява - слънце, роза, пита, баница, палачинка или просто петно от боза. Единствената ни реклама, която се набива на очи, е тази на "Новотел Пловдив". Нещо повече - българската гордост от почти 72 кв. е сбутана в едно кьоше точно срещу павилиона град на другите комшии, гърците. Които не губят нито ден, за да привлекат всеки турист, който си помисли за световното в Бразилия и се чуди как да стигне дотам. Естествено не ти позволяват да продължиш обиколката си, докато не разгледаш всичките им чудеса и острови. Ако случайно успееш да откъснеш очи, падаш в прегръдката на фараони и жреци от следващия огромен павилион. На Египет. По ирония на съдбата точно там някъде срещу родното ъгълче, на огромни пана грее... Охридското езеро.
След носталгията ни завладява и гневът: Ако така ще се представяме пред света, то по-добре изобщо да не го правим. Хем няма да се червим, хем пари ще спестим.

 


Но там, в края на панаира, завладени от поредната порция песимизъм, за броени минути сменяме настроението си. Защото там е залата на Българските чудеса. Където независимо че нямаме почти никакъв щанд, че няма нито един представител на държавата, всички туристически босове и медии от 6 балкански държави аплодираха кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Поискаха да направим "Чудесата на Балканите". Комшиите ни гледаха в захлас тракийските съкровища, средновековните крепости и уникалните мощи. И се наговаряха кога ще идват заедно да ги обикалят. Поканени от туристическия бизнес в партньорство с българска медия.

 


Всичко това обаче става без никаква заслуга на държавата. Но не трябва да я виним. Тя с такива несъществени борси не се занимава. Държавните мъже ходят само в Китай, Виетнам и най-често в Брюксел. И в края на всяка година отчитат ръст на туризма с 4%. За разлика от комшиите. Те са далеч по-скромни, пътуват малко, ходят предимно на борсите в Истанбул, Белград и Сараево. И отчитат още-скромния ръст на туристи от 25-50 процента. Хвала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай