На Разпети петък! Плащеницата под найлон

Тази година няма да се минава под масата

На Разпети петък! Плащеницата под найлон | StandartNews.com

Светата Плащеница, която се изнася в храмовете на Разпети петък – най-тежкия ден за Божия син Иисус Христос, тази година ще бъде под найлоново покривало. Разпореждането е на Светия синод и е във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Иисус прие кръстна смърт, за да ни даде вечен живот

На Велики (Разпети) петък литургия не се отслужва. Сутринта в храма се изнася Светата Плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се извършва символичното опело Христово.

Тази година под масата няма да се минава. Синодът призова поклонението пред Светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон. След изнасянето на Плащаницата и поставянето й в средата на храма, тя трябва да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант. Служители в храмовете трябва стриктно да следят всички да са с маски и на два метра разстояние един от друг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай