Мюсюлманин строи православни църкви, вдига пилони с българското знаме

Турхут Исмаил направи уникално дарение на Желязната църква в Истанбул

Мюсюлманин строи православни църкви, вдига пилони с българското знаме | StandartNews.com

Той е силно вярващ човек. Вярва в доброто и в силата на обединението. За него Бог е един и не е важно как се обръщаш в молитвите си към него -  Господ или Аллах. Важното е, че той ни съди по делата.

ВИЖ ОЩЕ: Християнин дари 150 000 лева за строежа на новата джамия в Момчилград

Турхут Исмаил е мюсюлманин, който строи и реставрира православни храмове в цялата страна. Нещо повече – той е мъжът, който полага основи и вдига внушителни пилони, върху които се вее българският флаг.

45-годишният строителен предприемач от години вдъхва нов живот на православни храмове. Негова кауза е опазването на паметниците на културата.

С годините броят на спасените от разруха храмове в цялата страна расте. В родното си село Искра Турхут успява да реставрира църквата с помощта на покойния вече проф. Божидар Димитров, с когото са били близки приятели.

Възстановяването на храмовете обаче се оказва нелека задача и заради различни административни трудности.

Докато първите храмове той гради с дарения и помощ от приятели, със съдействие на сливенската митрополия, вече се включва и в проекти с еврофинансиране.

Реставрирал е и един католически храм и се надява някой ден да построи и джамия, и синагога.

Турхут Исмаил обича историята и счита религията за обединяваща сила, наричана с различни имена. „Вярващият човек уважава другия вярващ, независимо от религията. Няма такова нещо като враждебност между мюсюлмани и християни”, категоричен е той.

Благодарение на неговия неуморен труд над 14 храма в различни места в България, на територията на Бургаска и Сливенска области, вече са напълно реставрирани. Монтирал е и поддръжка 11 пилона с трибагреника, пак на различни места - по хълмовете между Кошарица и Искра. Смята, че националното знаме трябва да се вее гордо навсякъде.

Турхут е дарил парите за бюст-паметниците на историка-патриот проф. Божидар Димитров в Созопол и в село Искра.

През 2022 година, навръх 24 май, бизнесменът дарява на Желязната църква в Истанбул уникално платно от телешка кожа, с изписани на него буквите от кирилицата и глаголицата, по технология отпреди 13 века, а причината да бъде дарено на Желязната църква е, че "Св. Стефан" е избрана като една от светините на българското Възраждане. Делото му отново е в памет на проф. Божидар Димитров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи