МВР: Полицаите не са отдушник на агресията

И днес се очакват провокации, предупреди Ивайло Иванов

МВР: Полицаите не са отдушник на агресията | StandartNews.com

На четвъртия ден от протестите в триъгълника на властта МВР призова хората да не се поддават на провокации и да бъдат отговорни. В 17 ч. започна събирането на протестиращи на жълтите павета между сградите на президентството и на Министерски съвет. Хората отново възнамеряват към 20 ч. да отидат на Орлов мост, а след това да се върнат пред Министерски съвет и на останат там до полунощ. Протестиращи имат намерение да отидат и до централата на ГЕРБ.

На извънреден брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов се обърна към протестиращите да бъдат отговорни и да не се поддават на адреналина. По думите му самите протестиращи са се обаждали в полицията, за да съобщават за провокатори.

"Полицаите, които охраняват тези протести, не са врагове, те са с вас, но си вършат работата. Те са там, за да се грижат за вашата сигурност", обърна се Ивайло Иванов към протестиращите. И каза, че работата на полицията е да не допуска нарушаване на реда.

"Боли ме много от това, което чета в социалните мрежи. Не може полицаите да се прибират и не може да оставим хората да вършат погроми и безнаказано да правят престъпления", отсече Иванов.

"Полицаите няма да се намесват безпричинно. Полицаите стоят, а те ги замерят с бомбички и бутилки. Защо? Какво са виновни полицаите", попита Ивайло Иванов. Той съобщи, че и днес се очакват провокации.

„Очакваме провокации и тази вечер. Потвърждават се всички информации за намиране на платени участници, които имат една-единствена цел. Голяма част от платените участници не знаят за какво са там. Представете си колко страшно ще стане, ако полицаите се оттеглят. Тези провокации целят да доведат до анархия”, каза още той. Ивайло Иванов отказа да коментира къде се събират платените провокатори и как става плащането, защото все още не са събрани достатъчно доказателства и ще се попречи на разследването. "Има такава организация, заявявам го категорично, имаме данни, ориентирали сме се, имаме такава информация", уточни Ивайло Иванов.

Главсекът на МВР се ядоса и заради фейк новината, че един от протестиращите е починал. „4 000 беше разпространена тази фалшива новина. Такова нещо променя нагласи, променя психика и настройва хората. Една такава лъжлива новина ще преобърне и окървави протестите. Затова нека всички бъдат внимателни и да не се поддават на манипулации”, заяви главният секретар на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай