Музеят за история на София открива изложба "Храмът.Символът.Градът"

Музеят за история на София открива изложба "Храмът.Символът.Градът"  | StandartNews.com

София. Музеят за история на София организира изложба по повод празника на столицата – 17 септември, озаглавена "Храмът – Символът – Градът". Тя е с продължителност месец и се реализира със съдействието и любезното домакинство на Националния археологически институт с музей при БАН.

На 16 септември 2013 г. Музеят за история на София открива специална изложба със съдействието на Националния археологически институт с музей - БАН. Тематично експозицията е вдъхновена от базиликата Света София, дала името си на нашата столица. Събитието, организирано в чест на Деня на София, е в пряка връзка с отварянето на подземен музей тази година. Той се намира на археологическото ниво на храма Света София, а изложбата представлява допълнителна гледна точка към неговата експозиция in situ.

В изложбата са застъпени три теми: храмът, символът, градът. Всяка от тях разглежда изображенията на Света София от различен ъгъл и акцентира върху отделни детайли: храмовия интериор, екстериор, заобикалящата инфраструктура. Избрани са общо 60 експоната от фондовете на Музея за история на София. Картините са от периода кр. на XIX – ХХ в. и са изпълнени в различна техника: маслена живопис, акварел, графика. Сред авторите са: Йосиф Обербауер, Йосиф Питер, Хараламби Тачев, Иван Кънев, Христо Недялков и др.

Допълнително са включени гоблен, керамична статуя на градската богиня и оригиналът на столичния герб. Направена е възстановка на гроб от източния некропол на антична Сердика. Експонирани са и ценни археологически находки: сребърен реликварий, накити, елементи от облеклото, мозаечни пана. Официалното откриване на изложбата е на 16 септември 2013 г. (понеделник) от 18 ч. в Националния археологически институт с музей при БАН (ул. Съборна 2). Тя може да бъде видяна до 17 октомври 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай