Понеделник,

Мутафчиев: Какво да правят театрите с продадени билети?

От: Стандарт -
Мутафчиев: Какво да правят театрите с продадени билети?
A
A
A

Изискването за наличие на зелен сертификат е прибързано.  Прибързани са действията на Министерство на здравеопазването и въвеждането на тези зелени сертификати от днес за утре, смята Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

„Има много недомислени действия в заповедта и голяма част от колегите в страната са объркани“, коментира той пред БНР.

„Около 45-50% от българските творци са ваксинирани. Но в момента с този зелен сертификат много се объркват плановете на театралните спектакли, защото има спектакли, които са продадени за месеци напред. И заради неналичието на зелен сертификат голяма част от хората искат да връщат билетите си и да си вземат парите. Това става все по-объркващо за театрите. Има много чисто технически неясноти – кой и как проверява зелените сертификати - на входа или вътре в залата. Защото, ако на входа разпоредителите проверяват само наличието на зелен сертификат, но не могат да удостоверят истинността му, какъв е смисълът?! Всеки може да влезе с чужд сертификат“, каза Мутафчиев.

Според него е логично държавата да компенсира невъзможността да влезе публика.

„От страна на Министерство на културата досега не съм очаквал никаква реакция и в момента не очаквам. Няма дори най-минимална реакция, дори като тази министърът на културата да излезе и да успокои всички браншове и изкуства, за които е отговорен, че се мисли за някакво проектиране на някакво общи действия от страна на Министерство на културата с Министерство на здравеопазването“,  посочи Мутафчиев.

„На този етап ще съблюдаваме мерките дотолкова, доколкото са ни ги спуснали преди време – за маски в театралните зали, за дезинфектанти, сиви лампи, които да чистят пространствата, за оглеждане на въздуховодите, така че да въвеждат външен въздух и наистина да са съобразени с изискванията“, допълни той. „На този етап ще настоявам да работим на 100% дори със зелени сертификати в театрите, там където се допускат. Защото имаше една заповед, която ни свали на 50%, после имаше на 30%. Сега ще настоявам да работим вече на 100% капацитет на заетост“, каза Мутафчиев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички