Сряда,

МРРБ дава 360 хил. лв. за изграждане на пречиствателно съоръжение

От: Редактор -
МРРБ дава 360 хил. лв. за изграждане на  пречиствателно съоръжение
A
A
A

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще осигури 360 хил. лв. за проектирането и изграждането на пречиствателно съоръжение за водата в село Брестовица в община Родопи.

За него има идеен проект, изработен от ВиК Пловдив. Дружеството ще изготви и техническия проект. Изграждането би отнело между два и три месеца, като община Родопи трябва да издаде разрешението за строеж.

Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов с кмета на община Родопи Павел Михайлов. В срещата участваха и представители на местната администрация, председателят на сдружение „Живот за Брестовица“ Любомир Томов, представители „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и експерти от МРРБ. Срещата бе по искане на кмета на община Родопи за спешно съдействие от министерството.

Изграждането на пречиствателното съоръжение е първата и най-бърза стъпка за трайното решаване на проблема със замърсената с манган вода в Брестовица, обясни министър Караджов. След като се осигури чисто водоподаване, ще може да се пристъпи към подмяна на водопроводната мрежа на селото, с което трябва да се разреши окончателно проблемът.

Ще се търси финансиране и за изграждането на довеждащ водопровод от новите сондажи в Йоаким Груево, които общината е изградила, за да захранва с чиста вода Брестовица, стана ясно още от думите на Гроздан Караджов. Общо необходимата сума за довеждащия водопровод и водопреносната мрежа в населеното място възлиза на около 14 млн. лв., показват изчисленията на експертите.

„Екипът на МРРБ ще окаже пълно съдействие на местната администрация за бързото и паралелно провеждане на всички процедури, свързани с проектирането и изграждането на ВиК съоръженията, чрез които ще се осигури чиста вода на хората в Брестовица“, беше категоричен вицепремиерът.     

Проблемът със замърсяването с манган на водата в Брестовица е установен още в началото на 2020-та година. До сега обаче всички предприети мерки са с частичен или временен ефект.

Местната власт постави и проблема с асфалтирането на улиците в Брестовица след подмяната на мрежата, за който също ще се търси решение.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички