МРРБ дава 360 хил. лв. за изграждане на пречиствателно съоръжение

За него има идеен проект, изработен от ВиК Пловдив

МРРБ дава 360 хил. лв. за изграждане на  пречиствателно съоръжение | StandartNews.com

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще осигури 360 хил. лв. за проектирането и изграждането на пречиствателно съоръжение за водата в село Брестовица в община Родопи.

За него има идеен проект, изработен от ВиК Пловдив. Дружеството ще изготви и техническия проект. Изграждането би отнело между два и три месеца, като община Родопи трябва да издаде разрешението за строеж.

Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов с кмета на община Родопи Павел Михайлов. В срещата участваха и представители на местната администрация, председателят на сдружение „Живот за Брестовица“ Любомир Томов, представители „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и експерти от МРРБ. Срещата бе по искане на кмета на община Родопи за спешно съдействие от министерството.

Изграждането на пречиствателното съоръжение е първата и най-бърза стъпка за трайното решаване на проблема със замърсената с манган вода в Брестовица, обясни министър Караджов. След като се осигури чисто водоподаване, ще може да се пристъпи към подмяна на водопроводната мрежа на селото, с което трябва да се разреши окончателно проблемът.

Ще се търси финансиране и за изграждането на довеждащ водопровод от новите сондажи в Йоаким Груево, които общината е изградила, за да захранва с чиста вода Брестовица, стана ясно още от думите на Гроздан Караджов. Общо необходимата сума за довеждащия водопровод и водопреносната мрежа в населеното място възлиза на около 14 млн. лв., показват изчисленията на експертите.

„Екипът на МРРБ ще окаже пълно съдействие на местната администрация за бързото и паралелно провеждане на всички процедури, свързани с проектирането и изграждането на ВиК съоръженията, чрез които ще се осигури чиста вода на хората в Брестовица“, беше категоричен вицепремиерът.     

Проблемът със замърсяването с манган на водата в Брестовица е установен още в началото на 2020-та година. До сега обаче всички предприети мерки са с частичен или временен ефект.

Местната власт постави и проблема с асфалтирането на улиците в Брестовица след подмяната на мрежата, за който също ще се търси решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай