Мравката, която разбуни нацията

Имала честта за нея да се изкаже евродепутат и дори да я заклейми

Мравката, която разбуни нацията | StandartNews.com

От няколко дни една мравка разбуни нацията. Мравин - литературен герой в детска книжка за хлапета под ученическа възраст. Той вероятно е първата мравка, имала честта за нея да се изкаже евродепутат и дори да я заклейми /Ангел Джамбазки/.
Ако почакаме още малко, вероятно ще видим пореден протест от противниците на Истанбулската конвенция за забрана на мравката, която общува с гейове калинки и лебеди. До забрана на калинките най-вероятно няма да се стигне, защото няма да има кой да работи в държавната администрация, но за изолация на черните лебеди хомосексуалисти в столичния зоопарк може да се помисли съвсем сериозно.
Та сериозно - някаква дама, подписала се с псевдонима Великан Василева, вероятно за да не й натрошат прозорците след литературната изява, написала детска книжка за мравче, което е загубило своя мравуняк и в търсенето на нов дом се среща с две калинки лесбийки и с двама черни лебеди от другия пол. И получава обич и подкрепа от тях.
Не съм чела книгата, но имам чувството и че никой от хората, които я коментираха в социалните мрежи, независимо "за" или "против", не са я прочели. Камо ли Джамбазки. Тя е просто повод за поредното противопоставяне на нечетящи и немислещи хора, които реагират на определени сигнали /Пишат за джендъри - долу/ или /Пишат за джендъри - евалла/.
Всъщност книгата може да е много зле написана и илюстрирана и на практика да отблъсне децата от една тема, която в тази възраст все още и без това не ги вълнува. Може да е безинтересна и скучна. Може и да е оригинална и с интересни образи, което не означава, че петгодишното Ви дете моментално ще стане хомосексуалист. Нищо от това няма да се случи, ако ние не живеем в собствените си клишета на вечно противоборство. Преди няколко години излезе един детски филм "Лили рибката", в който присъстваше темата за промяна на пола - режисьорът едва не бе изяден с костите. Без никой от нас да помисли, че на тази крехка възраст децата все още възприемат света по начина, по който му го поднасяме. От нас зависи дали тази книга ще достигне до децата ни.
Все пак тя е по книжарниците, а не е част от задължителния учебен материал. А Вашите деца са на възраст, когато все още не си купуват сами книжките. Така че от Вас зависи искате ли да запознаете детето си с тази тема /правят го и много родители, които се опитват да възпитават отрано в толерантност към различните, независимо каква мешавица става в главите на децата/. Или просто да не я купите и да оставите детето само да получи информация за околния свят, с който неизбежно ще се сблъска, когато порасне. В крайна сметка, когато едно християнско семейство е на разходка и срещне гей парад, какво обяснява на децата си? Нали не казва "Това са едни откачени чичковци и лелки, мами, дръпни се, че са по-заразни и от Ковид-19".
Всеки има право да решава сам как да възпитава децата си и на каква възраст да ги запознава с непонятните за тях неща. Понякога става толкова късно, че децата научават тези неща от улицата, а не от някоя безобидна детска книжка, за която целият Фейсбук се тресе от няколко дни, все едно е забрана за отваряне на заведенията. И всъщност, точно това направи на мравката Мравин и неговите калинки една реклама, която най-вероятно книгата не заслужава. На принципа "Скандалът е най-добрата реклама", особено когато стигне до кресчендо.
Честно казано, надявам се твърде скоро общественото напрежение да ескалира, протестите да завалят под прозорците на премиера и той да нареди на Ревизоро да отиде и да възстанови мравуняка на Мравин. За да има къде да се прибере мравчето и протестиращите против калинките да му се махнат от главата. Защото знайно е, че когато човек протестира против Истанбулската конвенция и нейните производни, той е дори по-досаден от гладен ресторантьор.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай