Може ли матрака да причини болки в гърбa

Предлагаме ви да си направите тест за целта още сега

Може ли матрака да причини болки в гърбa | StandartNews.com

Според една голяма част от съвременните ревматолози и ортопеди модерните анатомични матраци разполага с близо 64% ефективност за справяне с болки в гърба. Медицинските специалисти все по-често препоръчват в общата терапия за подобни проблеми смяна на наличния матрак с по-удобен, за да се намалят симптомите на дискомфорт, скованост, а дори и често събуждане и безсъние.

Кога нашите матраци са наши врагове, а не наши приятели?

Но знаете ли, че е възможно матракът и да ни навреди? Когато не е подбран правилния модел за нашите индивидуални нужди един продукт за сън може да ни докара сериозни здравословни неволи, включително и болки в гърба.

Така например, при неточно определяне на подходящата степен на твърдост според вашето тяло и позицията на сън може да се появи известно напрежение в областта на гръбначния стълб. От друга страна, дори да разполагате със съвършения ортопедичен матрак, ако той е стар, също е възможно да се появят болки в кръста и ставите. Не трябва да подценявате и факта, че при неправилна поддръжка на съвременните матраци с покет пружина понякога те се захабяват по-бързо и водят до гръбначен дискомфорт.

Тук е важно да уточним обаче, че болките в гърба не е задължително да се появят от стари, некачествени или неправилно подбрани матраци. Източникът на вашия проблем може да бъде съвсем друг, включително ставно заболяване, изкривяване, физическо натоварване, здравословен проблем, хронично заболяване и така нататък. В идеалния вариант напрежението за вас ще идва от матрака, защото ще ме можете да се справите лесно със ситуацията: просто ще го замените с нов, годен и подходящ за вашите нужди.

Как да установим, че нашите матраци ни вредят?

Как обаче да определим, че болката в гърба е причинена от матрак, а не от друго? Предлагаме ви да си направите тест за целта още сега. По-долу ще ви изброим 8 предупредителни знаци за това, че вашите матраци по една или друга причина не стават и именно те са причината да ви боли гърбът. Ако повече от половината сигнали кореспондират с вашия случай, време ви е за нов матрак.

Болката в гърба започва още със събуждането. Обикновено след сън тялото ви трябва да бъде максимално отпуснато, отпочинало и добре релаксирало. Ако гърбът ви боли още със ставането, търсете причината в леглото си. В 90% от случаите става въпрос за негодни матраци.

Трудно си намирате удобна позиция в леглото. Въртите ли се често, докато откриете идеалната за вас поза за спане? Сменяте ли постоянно позицията си? По всяка вероятност не можете да спите добре именно защото вашият матрак не ви е удобен.

Честото събуждане нощем също е сигнал за проблеми с матрака. Когато тялото ви заеме позиция и не се чувства удобно, няма как да не бъде прекъснат сънят ви. В резултат на това, освен с болки в гърба, рано сутрин ставате и недоспали.

Имате ли усещането, че ще се изхлузите от леглото, докато спите? Ако да, то тогава матракът ви е изгубил стабилността и вече не може да изпълнява една от основните си функции: да предоставя на тялото максимална опора.

Ако тялото ви потъва прекалено много в матрака, имате сериозен проблем. Той или е захабен, или не сте взели подходящия модел. Проблемът с този матрак е, че обгръщайки от двете страни тялото ви, той оставя гръбначният стълб без никаква опора и стабилност. Затова и изпитвате болка на сутринта, а и през целия ден.

Матракът е увиснал. За разлика от предишния случай, в този се получават ефектът на клюмването и то в зоната, на която е разположена онази част от тялото ви, изискваща най-много стабилност: гърбът.

 Имате чувството, че спите на дъска, а не на легло. Е в подобни случаи говорим за прекалено твърди матраци. Те също могат да причинят проблеми в гърба.

Ако установите бучки по вашите матраци, изхвърлете ги. Те просто са прекалено стари вече. И не ви вършат никаква работа. Освен това тези бучки причиняват почти винаги проблеми в гърба, най-вече болка и скованост.

Онлайн магазин  medico.bg разполага с богата гама от качествени и удобно матраци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай