Сряда,

Може ли да се отстрани „гъбата“ в яз. „Студена“

От: сс -
A
A
A

Министър Емил Караниколов, областният управител на Перник инж. Емил Костадинов и представители на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ днес бяха на язовирната стена „Студена“ и обсъдиха нови мерки за осигуряване на воден ресурс. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник.

„Първата ни задача е да отстраним така наречената „гъба“, която поема между 8 и 10% от водния обем, но засега специалистите казват, че това ще направи изключително сериозно замътяване на водата и ще има голям разход на питейна вода, ако го изпълним“, коментира Караниколов.

Той посочи, че към момента предложението на специалистите е да се направят 10 сондажа под язовирната стена по течение на реката за осигуряване на вода.

Ще бъдат обсъдени и възможностите, свързани с няколко съседни водоема - яз. „Бушляк“ и яз. „Осломе“, откъдето да се осигурят около милион и половина кубика вода и така да се облекчи проблемът с водната криза в най-тежките месеци за гражданите.

„Надявам се, че до утре ще имаме решение за това“, уточни Караниколов. За целта беше създадена и необходимата организация от областния управител Емил Костадинов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички