Москов взима мерки след нов случай на пребит спешен медик

Москов взима мерки след нов случай на пребит спешен медик | StandartNews.com

Нов случай на нападнат екип на Спешна помощ вбеси здравния министър д-р Петър Москов, след което той се зарече да вземе бързи мерки. "Няма как да отделяме повече пари за качествена спешна помощ и едновременно с това моите лекари да бъдат бити за това, че ходят някъде", заяви министърът, като по думите му вече линейките ще пристигат в населени места само с гаранция за безопасност от кмета, предаде бТВ.

Поисканата от Москов промяна е заради случай на побой от 30 ноември вечерта в ботевградското село Врачеш. Спешните медици се притекли на помощ на бременна жена, след което възникнал скандал и лекарка била ударена по главата с твърд предмет и в момента е с разкъсно-контузна рана.

Задържани си двамата извършители на нападението – криминално проявени и осъждани млади мъже на 22 г. и 24 г от ромски произход.

"Дълбоко се съмнявам, че екип на София-област ще пътува до Ботевград, когато кметът не е там да гарантира сигурността. Не може в село Врачеш да бият екип с част от мотор. Това са цигански банди, бесен съм. Не е достатъчно да бъдат съдени, не може местната власт да не гарантира сигурността на моите лекари", емоционално реагира министър Москов.

Припомняме, че през юни 2013 г. депутатите единодушно приеха промени в Наказателния кодекс, с които посегателството над лекари се приравни с това над полицай. НК предвижда лека телесна повреда, нанесена на длъжностно лице, да се наказва с до 3 години, ако нараняването е леко, но е съпроводено с болка и страдание затвор. При тежки поражения се предвиждат до 10 години затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай