Москов: Реформата в здравеопазването започна

Москов: Реформата в здравеопазването започна | StandartNews.com

На законодателно ниво реформата в здравеопазването е започнала. Това обясни министърът на здравеопазването Петър Москов в предаването „Тази неделя" по bTV. В организационно отношение той посочи увеличеният брой линейки в спешната помощ. „От следващата година ще има повече работещи в центровете за спешна помощ", заяви той.
По думите на министъра, ако до 2020 година системата продължава да работи по същия начин, на практика ще е невъзможно това да продължава. Ще трябва или да се увеличат осигуровките, или да се намалят парите за пенсии или нещо подобно.

По отношение на опасенията, че ще бъдат намалени болниците и броят на леглата, Москов посочи, че България броят на леглата спрямо население е близо два пъти повече от средния в ЕС. На места тази диспропорция дори е по-голяма, което, според министъра, служи на определени бизнес интереси.

Във връзка с налагането на „данък обществено здраве" и изказването на премиера Борисов, че който яде сланина и пие ракия трябва да плаща повече за здраве, Москов коментира: „Ако това нещо е дълбоко вкоренено в нас, ние трябва да променим това за нашите деца". Той изтъкна, че т.нар. данък обществено здраве няма да облага храните от първа необходимост.

На въпрос дали Реформаторският блок ще снеме доверието си от министъра на образованието Тодор Танев Москов отговори, че такива решения се вземат в рамките на блока от всички участващи партии. „Оставка на който и да е от правителството не стои на дневен ред", заяви той.

По повод упреците на бившия главен секретар на МВР, че е бил освободен от поста под натиска на ДСБ, Москов каза: „ Съдебната реформа не се прави за някой човек или против някой човек, колкото и важен да си мисли че е той".

„Никога промените в Конституцията и съдебната реформа не са били насочени към личността на главния прокурор", добави той.

Москов призова управляващото мнозинство да работи за промените, под които се е подписало предварително, и да покаже, че ГЕРБ и Реформаторският блок не са заедно по необходимост, а са водени от идеята за промяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай