Москов: €85 млн. финансиране от ЕС за реформата в Спешна помощ

Москов: €85 млн. финансиране от ЕС за реформата в Спешна помощ  | StandartNews.com

София. "На базата на стратегията за развитие на Спешната помощ и на документа, изработен там, мога да каже, че разчитаме на финансиране на тази концепция за реформа в Спешната помощ в размер на 85 милиона евро", оповести министърът на здравеопазването доктор Петър Москов по време на заседание на Комисията по здравеопазване в отговор на въпрос за Европейската стратегия за здравеопазването, предаде Фокус.

Москов заяви, че стратегията на ЕК за редактиране е готова да влезе в пленарна зала до края на месеца. "Тази концепция ще развие и преобрази начина за това как изглежда Спешна помощ. Вторият ни приоритет е свързан с концепцията за електронно здравеопазване и този документ вече е валидиран и одобрен от европейските ни партньори", уточни Москов. "За програмите за конкурентоспособност ще търсим допълнително финансиране. Всички сме наясно, че трябва да се продължи да се работи в сферата на Спешна помощ", каза още той.

Сменят болнични шефове, ако превишат лимитите

Директорите на държавните болници може да се сбогуват с местата си, ако не успеят да се вместят в делегираните бюджети от касата, които ще получат тази година. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред депутатите от здравната комисия вчера. Постовете на директорите на държавните болници ще зависят от спазването на бюджетите, каза той. Според него лечебните заведения през миналата година са усвоили прекалено много средства и бюджетите, които ще получат през тази, трябва да са им достатъчни. За сметка на това министърът анонсира промени и в още един сектор - този на медицинската експертиза. Предвиждаме ТЕЛК-ове да няма, а свидетелството за нетрудоспособност да може да се издава от всеки специалист с определен стаж в системата. Социална експертиза ще се получава от съвсем различна комисия, обясни Москов. Подобни идеи за промени са тиражирани и от предни екипи на здравното министерство, но те не са приемани от социалното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай