Вторник,

Моряк от Вера Су: Страхуваме се за живота си, не получаваме заплати

От: Стандарт -
Моряк от Вера Су: Страхуваме се за живота си, не получаваме заплати
A
A
A

Ексклузивно БНТ успя да разговаря с екипажа на заседналия край бреговете на Камен бряг кораб "Вера Су".

Освен, че се страхуват за живота си, моряците не са получавали и заплати. БНТ разполага с документ, според който собственикът на кораба трябва да им изплати 11 380 долара.

15-и ден корабът остава блокиран край брега край Яйлата, а с това и съдбата на екипажа остава неясна. Оказва се, че на борда обстановката далеч не е толкова спокойна, колкото изглежда от брега.

С екипа ни се свърза един от моряците на кораба, който пожела да остане анонимен, тъй като се страхува за работата си. По думите му екипажът не е получил заплати.

"Взехме единодушно решение като екипаж да спрем работа. Всеки от моряците на борда иска да се прибере у дома. На кораба работят само капитанът и главният инженер. Искаме компанията собственик да заплати за изработените възнаграждения, което е наше право", казва морякът.

Какво се случва със заседналия край Камен бряг кораб?

БНТ разполага с документ, на който са отразени възнагражденията на екипажа до 4 октомври. Общата сума е на стойност 11 380 щатски долара. Моряците настояват сумата да бъде платена в брой.

Капитан на кораба е Онур Хазар, втори капитан е Абдула Кемал. В документа е посочен екипаж от шест души.

"14 дни сме поставени в много трудна ситуация. Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем”.

Според моряците са проведени разговори с представители на компанията в Лондон и Варна, но без резултат. Екипажът твърди, че разполага със запис, в който са заплашвани.

"Заплашвани сме от мениджъра на екипажа. Разполагаме със запис на заплахите. Никой не ни помага. Работим здраво от първия ден, в който отплавахме. Въпреки всички наши усилия не можем да получим заплатите си".

По информация на "По света и у нас" екипажът е от Турция и Азербайджан.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички