Мораториум върху износа на дърва за огрев

Земеделският министър сменя ръководството на "Напоителни системи"

Мораториум върху износа на дърва за огрев | StandartNews.com

Мораториум върху износа на дърва за огрев заради високите им цени обмисля да наложи земеделският министър Иван Иванов.

Това стана ясно от думите му в предаването "Лице в лице" по бТВ.

В момента се прави анализ каква е тежестта на износа на дървесина към трети страни, тази, която не е вътрешнообщностна, и ако е голям процентът и има отражение върху крайната цена за крайния потребител, ще наложим мораториум на износа на дървесина за огрев, посочи той.

По думите му обясненията за поскъпването на дървесината са свързани с прекалено търсене от една страна и от друга страна – елементите на спекула между посредниците, които купуват дървесината от горските дружества, и я предоставят на крайния клиент.

„Очакваме техните доклади, в петък трябва да са на бюрото ми, където да предложат конкретни мерки. Целта ни е до края на февруари да имаме, ако не конкретно решение, поне някакъв дедлайн, в който в изключително кратки срокове в рамките на този отоплителен сезон да постигнем тази цена“, допълни Иванов.

Считам, че може да се нормализира цената през януари, каза още той.

„Има обективен елемент в поскъпването на цената на дървесината заради поскъпването на горивата, защото това са допълнителни разходи, но не би трябвало да са такова голямо перо“, отбеляза министърът. 

Според Иван Иванов най-големият проблем в българското земеделие е дисбалансът в разпределението на средствата, както европейските, така и националните, между различните сектори. 

„Не случайно в коалиционното споразумение пише, че трябва да се сложи таван на плащанията към земеделските производители, за да могат по-голям обем средства да имат достъп до тези малки и средни земеделски стопани”, каза Иванов.

Земеделският министър предупреди, че ще има промени в ръководството на "Напоителни системи". По думите му фирми, които са правили ремонти на диги на "Напоителни сиситеми" и още са в гаранционен срок, отказват да поправят уврежданията им след последните дъждове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай